Belföld

2013.09.15. 17:53

Hende: az emberek megértették, többről van szó, mint évi százezer forintról

Köszönet illeti azt a 2,1 millió embert, aki aláírásával kiállt a rezsicsökkentés mellett és megértette, többről van szó, mint háztartásonként évi 100 ezer forintról – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a rezsicsökkentés megvédéséért indított országjárás bicskei fórumát megelőző sajtótájékoztatón.

MTI

A fideszes politikus kiemelte, hogy január 1-től az áram, a gáz és a távhő díja, míg júniustól az ivóvíz, a szennyvíz, a szemétszállítás és a kéményseprés díja csökkent 10 százalékkal. Közlése szerint november 1-jétől az áram, a gáz és a távfűtés díja újabb 11,1 százalékkal csökken, így éves szinten 20 százalékos lesz az árcsökkenés.

A miniszter emlékeztetett, 1995-ben az akkori MSZP-kormány a gáz- és villamos energia szektort külföldiek számára értékesítette, döntően külföldi állami cégeknek, amelyeknek az árképzéssel megengedte, hogy 8 százalékos, eszközarányos nyereséget realizáljanak. Hozzátette: 1000 milliárd forintot vittek ki az országból, miközben a rezsidíjak meghaladták a cégek anyaországaiban tapasztaltakat.
Hangsúlyozta, mostanra érett meg az idő ahhoz, hogy a közteherviselés egyensúlyának rendezését követően végre a magyar családok szempontjait helyezze előtérbe a kormány.

Az MTI kérdésére Hende Csaba elmondta: az ország gazdaságilag kellően erős ahhoz, hogy meg tudja akadályozni a külföldi tulajdonú energiacégek extraprofit termelését. Hozzáfűzte: a bérek nem ütötték meg a nyugat-európai szintet, a rezsiköltségek viszont igen, ezért ott tudtak "könnyíteni az emberek helyzetén". Jelezte, hosszú távon szeretnék, ha az energiaszektorok nonprofittá válnának Magyarországon.
Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, Bicske polgármestere elmondta: a választókerületben nagy siker volt a rezsicsökkentés melletti kiállás, hiszen 22 ezer aláírás gyűlt össze és kétszázötvenen dolgoztak azért, hogy az emberek támogatni tudják a kormány törekvéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!