Belföld

2012.11.09. 17:21

Schmitt Pál és a Semmelweis Egyetem nem tárgyal peren kívüli megállapodásról

Schmitt Pál és a Semmelweis Egyetem egyelőre a volt államfő doktori címének visszavonása ügyében indított felülvizsgálati eljárás végére vár, mostanáig nem tárgyaltak peren kívüli megállapodásról.

MTI

Pénteken az Origo hírportál írt arról, hogy értesüléseik szerint a Semmelweis Egyetem peren kívüli megállapodást ajánlana Schmitt Pálnak. Információik szerint "az intézmény jogászai ezzel akarják elkerülni, hogy bíróság mondjon ítéletet a bukott államfő kisdoktori címének elvételéről, mert úgy látják, hogy egy bírósági perben az intézmény mindenképp alulmaradna". A bíróság az Origóval azt közölte: mostanáig nem indult per az ügyben, annak ugyanis feltétele, hogy a megkezdett felülbírálati eljárást az egyetem zárja le.

A Semmelweis Egyetem az MTI megkeresésére azt közölte: az origo.hu Schmitt Pál visszavág című cikkének állításával szemben a Semmelweis Egyetem nem ajánlott peren kívüli egyezséget a volt köztársasági elnöknek.

Mint írták: Schmitt Pál április 13-án felülbírálati kérelmet nyújtott be a Semmelweis Egyetemhez az egyetem Szenátusának márciusi, 41/2012. (III.29.) számú határozatával kapcsolatban. A felülbírálati eljárás folyamatban van. "Addig nem is időszerű a peren kívüli egyezség gondolatával foglalkozni" - tették hozzá, jelezve, az eljárás végén tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

A volt államfő titkárságán az MTI megkeresésére úgy nyilatkoztak, hogy az egyetem felülvizsgálati eljárásának lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni semmilyen olyan tárgyú ügyben, amellyel a felülvizsgálat végeredményét esetlegesen befolyásolnák.

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságot hozott létre. A testület megállapításainak összefoglalóját március végén hozták nyilvánosságra. E szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának, az egyetem azonban szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Az egyetem szenátusa március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét. Április elsején Tulassay Tivadar, az egyetem akkori rektora, az intézmény honlapján közölte: távozik posztjáról. Schmitt Pál köztársasági elnök egy nappal később az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért.

Schmitt Pál legutóbb szeptember 20-án, a hot! című magazinnak adott interjújában egyebek között arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetem elleni felülvizsgálati kérelme folyamatban van, de elég nehezen halad, holott szerinte biztosan tudják, nem volt joguk elvenni a doktori címét, ehhez csak a bíróságnak lett volna joga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!