Belföld

2012.09.13. 13:34

Műegyetem - A jövő hét elején dől el, indul-e fegyelmi eljárás a hallgató ellen

Várhatóan a jövő hét elején dől el, hogy indul-e fegyelmi eljárás az ellen a műegyetemi hallgató ellen, aki szerdán egy fegyvernek látszó tárggyal - mint utóbb kiderült, egy játék pisztollyal - ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik előadására.

MTI

Pokol György, a kar dékánja csütörtökön az MTI-nek azt mondta, hogy jövő hét elején dől el, megindul-e a fegyelmi eljárás, addigra tisztázódhat minden körülmény.
A hallgatói fegyelmi szabályzat szerint ha az a gyanú merül fel, hogy egy hallgató kötelezettségeit, az egyetemi szabályokat megszegte, akkor meg kell vizsgálni, indítsanak-e fegyelmi eljárást, erről a dékán dönt.
Hozzátette: ha fegyelmi eljárás indul, akkor a - már megválasztott, hallgatókból, oktatókból álló - hallgatói fegyelmi bizottság tájékozódik, meghallgatja az érintetteket, és ez után határoz.
    
Pokol György közlése szerint a bizottság dönthet úgy, hogy nem kell a hallgatót megbüntetni, és úgy is, hogy igen. Utóbbi esetben a büntetés a megrovástól a tanulmányoktól meghatározott időre való eltiltásig terjedhet. 
Meglátása szerint a fiatalember "tiszta meggondolatlanságból" cselekedett, és nem merült fel benne, hogy ebből bármi probléma lehet. Egyébként rendesen tanuló, társai körében népszerű fiatalember - jegyezte meg.
Mint mondta, "nincs olyan késztetés, hogy a jövőjét tönkre kell tenni", de azt sem lehet mondani, hogy nem történt semmi, és az ilyen dolgokra nem kell odafigyelni. Ezzel nem lehet vég nélkül játszadozni - tette hozzá a dékán, utalva a pécsi esetre is.
    
A Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében egy hallgató 2009 novemberében fegyverrel megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, egy oktatót és egy takarítónőt súlyosan megsebesített. 
Szerda délelőtt kiürítették a BME-t, miután egy diák fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyvert - mint utóbb kiderült játék pisztolyt - tett ki a padra. A fiatalembert elfogó Terrorelhárítási Központ közölte: minden bejelentést komolyan vesz, nincs lehetősége és ideje mérlegelni olyan esetekben, amikor emberéletek lehetnek veszélyben. A rendőrség nem indít eljárást a hallgatóval szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!