Belföld

2012.04.12. 11:30

Továbbra is nő a fizetésképtelenségi eljárások száma

Idén az első negyedévben csaknem 25 százalékkal nőtt Magyarországon a fizetésképtelenségi eljárások száma a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

MTI

Tavaly az első három hónapban 11.216 eljárás indult, idén ugyanebben az időszakban 13.937. Az eljárások között a legtöbb, 58 százalék a végelszámolás, ezt követik a felszámolások. A legkisebb részt, az összes eljárás alig egy százalékát a csődeljárások adják.

Czibor Zsolt jogásza a csődök viszonylag ritka előfordulását azzal magyarázza, hogy továbbra sem nagyon ismerik a cégek az eljárást, s a rossz anyagi helyzetben lévő adósok ellen inkább a felszámolást indítanak.

Kárpáti Gábor szerint új kockázati elem, hogy adóhatósági eljárások miatt olyan cégek válhatnak fizetésképtelenné, amelyek nem feltétlenül jártak el szabálytalanul.

Egy adóellenőrzés során első fokon kiszabott büntetés után - figyelemmel a NAV bővített behajtási jogosítványaira - a cégnek esélye sem marad, hogy a büntetés jogosságát az adóhatóság végrehajtási intézkedése, illetve a kialakult ideiglenes fizetésképtelenségi helyzet miatt elrendelt felszámolás megindítása előtt jogerős eljárásban cáfolni tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!