Belföld

2012.04.25. 08:57

Tejtermelők, figyelem!

Május 15-ig lehet különleges tejtámogatást igényelni.

feol.hu

Május 15-ig igényelhetnek különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) azok a tejtermelők, akiknek gazdaságuk gazdasági szempontból sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny területen van – emlékeztet a Magyar Agrárkamara közleményében.

A tejtermelőket sújtó különleges hátrányokat az Európai Unió támogatással igyekszik enyhíteni, amelyre Magyarország 2012. évben a 2012. évi SAPS keretösszeg 3,5%-át fordítja. A beszállítási, illetve közvetlen értékesítési tejkvótával rendelkező tejtermelők a saját gazdaságukban a 2011/2012. kvótaévben megtermelt és értékesített tej után - legfeljebb a 2012. március 31-én rendelkezésre álló tejkvóta mértékéig - jogosultak e különleges támogatásra. Azok a tejtermelő gazdák kaphatnak támogatást, akiknek szarvasmarha-állománya szerepel az ENAR nyilvántartásban, telephelyük gazdasági szempontból sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny területen fekszik, és rendelkeznek minimum 1 hektár területalapú támogatásra (SAPS) jogosult területtel. A kérelemhez mellékelni kell a tejnek felvásárló részére történő értékesítése esetén a felvásárló által a tejtermelőre vonatkozóan, tejkvóta-rendelet szerinti, a 2011/2012. kvótaévre vonatkozó éves jelentés adattartalmának megfelelően kiállított igazolást a beszállított tej mennyiségéről és annak valódi zsírtartalmáról. A Magyarország területéről értékesítés céljából történő kiszállítása esetén a kiszállított tej mennyiségének és minőségének (zsírtartalmának) megállapítására alkalmas számlákon alapuló nyilatkozatot kell csatolni.

A támogatás pontos összegét egy külön jogszabály határozza meg, de a támogatás legkésőbb 2013. június 30-ig kifizetésre kerül – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A támogatási kérelmet (amely egyben kifizetési kérelemnek is minősül) 2012. május 15-ig kell benyújtani az igénylő lakhelye/székhelye szerint területileg illetékes MVH megyei kirendeltségre, papír alapon, postai úton. A támogatási kérelem az említett határidőt követően még 25 naptári napig (2012. június 9-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. Mivel június 9. munkaszüneti napra esik, ezért a kérelmek legkésőbb 2012. június 11-én adhatók postára. A 2012. június 11. után benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

A támogatás igénybevételéhez rendszeresített nyomtatványt a Hivatal honlapján közzétett 55/2012. (IV. 4.) számú közleménye tartalmazza – emlékeztet a Magyar Agrárkamara közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!