Belföld

2012.04.12. 12:54

EU-bizottság: Orbán Viktor és Barroso hamarosan találkozhat

Lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel - jelezte csütörtökön az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője.

MTI

A bizottság napi sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Olivier Bailly elmondta: tudomása van arról, hogy a magyar kormányfő még áprilisban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor Barrosoval is megbeszélést folytat. Hozzátette: a találkozó megtartását a bizottságon belül még nem erősítették meg.

A szóvivő hangoztatta azt is, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, és jól ismert valamennyi érintett fél számára.

A kulcsüzenet az, hogy a magyar hatóságokat arra kérik: tegyenek meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy a befektetők biztos jogi környezetben tevékenykedhessenek - ismételte meg a szóvivő.

Kifejtette: ilyen környezetet tart a bizottság szükségesnek bármely ország esetében ahhoz, hogy egy esetleges pénzügyi támogatási program sikeres legyen.

Bailly emlékeztetett arra, hogy a bizottság jelenleg elemzi azokat a válaszokat, amelyeket a kormány a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött, illetve azokon kívüli témákban kért további tisztázó információkkal. Összesen öt témáról van szó - szögezte le.

Mint mondta, a testület álláspontja szerint a szóban forgó kérdéseket megfelelőképpen tisztázni kell ahhoz, hogy a jogi környezetet biztosnak lehessen értékelni.

A szóvivő visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a bizottság időhúzásra törekedne. Példaként a kötelezettségszegési eljárásokat hozta, rámutatva, hogy azokat a testület gyorsított eljárásban folytatja le.

"Nem kívánunk késleltetni egyetlen eljárást sem, amelyen dolgozunk... Olyan gyorsan dolgozunk, amennyire csak tudunk" - fogalmazott.

Megismételte azt is, hogy Magyarország eddig mindig időben válaszolt a bizottsági megkeresésre, és most is az uniós testületre vár a következő lépés.

Nem tudott ugyanakkor időkeretet adni arra, mikor dönthet az uniós jogszabályrendszer betartásán is őrködő végrehajtó testület az eljárások lezárásáról vagy esetleges folytatásáról. Nem zárta ki, hogy ez már a következő, jövő szerdai strasbourgi bizottsági ülésen megtörténik, de azt sem, hogy csak néhány héttel később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!