Belföld

2012.03.29. 18:55

Bajnai: megjelentek a politikai hullarablók (videó)

Bajnai Gordon, volt kormányfő a Haza és Haladás Alapítványának - amelynek alapítója - konferenciáján beszélt.

LiveInfo

Bajnai Gordon szerint a mobilitás hiánya társadalmi robbanáshoz vezet, és a középosztály, az alsó középosztály lecsúszását meg kell akadályozni. A volt miniszterelnök szerint két markáns, a politika által gerjesztett közvélekedés van ma Magyarországon: egyik póluson megfogalmazódó vélemény szerint a szegénységben élők társadalmi folyamatok magatehetetlen elszenvedői, ezért segélyezni kellőket, akár a társadalom növekedésének árán is. A másik szerint a szegények érdemtelenek, ők a hibásak, hiszen nem tesznek a felemelkedésükért, és őket minden - anyagi, jogi - eszközzel kényszeríteni kell a munkára.

Bajnai szerint azonban megjelent Magyarországon egy "fizikai csoda" egy harmadik, az egyik "póluson túli" vélekedés is: a politikai hullarablók véleménye, akik szerint a szegények bűnözők, és a rasszizmusba csomagolják a szegénységet. Ettől a hazug és cinikus véleménytől mindenkinek el kell határolódni. Az Alapítvány kutatásai szerint a szegénységben élők 35-40 százaléka roma, vagyis bő 60 százalék nem.

A konferencia zárszava élő közvetítésének rögzített felvétele:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!