Belföld

2012.02.06. 06:17

Nem tilos a guberálás!

Ombudsman: az önkormányzatoknak változtatniuk kellene a guberálást tiltó rendeleteiken.

MTI

Az ombudsman azt várja, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) állásfoglalásának és iránymutatásának megfelelően a guberálást szankcionáló önkormányzatok változtatnak majd rendeleteiken, és nem várják meg az újabb elmarasztalást. Szabó Máté alapjogi biztos az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ab döntése mindenkire nézve kötelező, az abban foglaltak bármiféle megkerülése, felülírása szembe megy a jogállam alapvető normáival és így elfogadhatatlan. Az alapvető jogok biztosa azt követően adta ki közleményét, hogy átvette az Ab határozatát, amely - helyt adva indítványának - azonnali hatállyal megsemmisítette a guberálást szabálysértésnek nyilvánító kaposvári önkormányzati rendeletet.

Az Ab december 28-án ítélte alkotmányellenesnek a guberálás szabálysértéssé minősítését, és ekkor semmisítette meg az ezzel kapcsolatos kaposvári önkormányzati rendelet vonatkozó részét. A kaposvári városháza szóvivője az Ab-döntésre reagálva aznap úgy reagált: az önkormányzat kész módosítani a jogszabály megfogalmazásán, de guberálni továbbra is tilos. Répás Orsolya az MTI-nek azt mondta: a guberálás mint létforma továbbra sem lesz engedélyezve Kaposváron, mert minden rászoruló, aki kér, az segítséget is kap az önkormányzattól.

Szabó Máté vasárnap kiadott közleményében utalt arra, hogy 2011 végén alkotmánybírósági vizsgálatot kezdeményezett a guberálást ugyancsak szankcionáló budapesti józsefvárosi rendelettel, valamint a nem rendeltetésszerű közterület-használatot akár elzárással is büntetni rendelő jogszabálycsomaggal kapcsolatban.

Az ombudsman véleménye szerint az ilyen és hasonló önkormányzati "rendszabályok" és szankciók alkalmazhatatlanok, nincs visszatartó erejük, csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására, elüldözésére alkalmasak.

Szabó Máté szerint az Ab határozata egyértelműsíti, hogy "egy demokratikus jogállamban jogszabály, önkormányzati rendelet sem tilthat tetszőlegesen, megfelelő indok nélkül bármely közterületi magatartást". Mint írta, a döntésnek a konkrét ügyön is túlmutató, szimbolikus üzenete az, hogy véget kell vetni a bűnbakkereső kriminalizálásnak, mert a kiszolgáltatott, hajléktalan vagy a hajléktalanságtól fenyegetett emberek megbélyegzése és célzott büntetése alkotmányosan elfogadhatatlan.

Az alapjogi biztos szerint a hajléktalanság problémáinak megoldására rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat elsősorban a megelőzésre, a segítségre, de ugyanakkor a társadalomra veszélyes magatartások üldözésére is kell fordítani.

Szabó Máté az alkotmánybírósági állásfoglalást és iránymutatást követően azt várja, hogy a hasonló szabályozást vagy jogi megoldásokat alkalmazó önkormányzatok mielőbb felülvizsgálják eddigi álláspontjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!