Belföld

2011.12.01. 12:57

Fordulat a gyerekvállalásban

Rekordmélységbe zuhant a születések száma Magyarországon. A legnagyobb visszaesés a huszonéves korosztálynál tapasztalható, viszont a 35 évesnél idősebb nők termékenysége eddig soha nem látott mértékben emelkedett. Vajon miért?

feol.hu

2010-ben rekordmélységbe zuhant a születések száma hazánkban, ami idén előreláthatólag tovább csökken, kivéve a szüléshez idősnek tartott nők körét. Ők ugyanis, különösen negyven év felett,  minden eddiginél többen vállalnak gyereket – derül ki a KSH összeállításából.

A születések száma az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent, 2010-ben már csak 90 ezer gyerek született, ami a hazai statisztika történetének legalacsonyabb születésszáma. 2011-ben októberig még csak 65 ezer gyerek jött a világra, amit a szakemberek a válsággal, a lakáshitelesek romló körülményeivel, a gyes – azóta visszaállított – három évről két évre csökkentésével magyaráznak.

A legnagyobb visszaesés abban a korosztályban következett be, amelyet egészségügyi szempontból a legalkalmasabbnak tartanak a gyerekvállalásra, vagyis a huszonéves nők körében. Tavaly már a 30-34 éves nők is kevesebb gyereket vállaltak.
Egy korcsoportban azonban nőtt a születések száma, mégpedig a 35 évesnél idősebb nők körében. 2000-ben az összes szülés 7,5 százaléka, 2010-ben már 17,5 százaléka köthető hozzájuk. Különösen feltűnő a negyvenévesnél idősebb nők termékenységének növekedése, közülük egy év alatt közel hét százalékkal többen vállalkoztak a szülésre. – A nőknek ebben a korban van utoljára esélyük teherbe esni, úgy tűnik, hogy csak ez jelent elég erős motivációt ahhoz, hogy elszánják magukat – magyarázza Kamarás Ferenc demográfus.

Jelentős eltérések mutatkoznak a szülő nők iskolai végzettségét vizsgálva is. A legnagyobb visszaesés a szakmunkásképzőt és szakiskolát végzett nők körében volt, számottevően csökkent a nyolc osztályt vagy annál is kevesebbet végzettek születésszáma is. Ezzel szemben a diplomás nők gyerekvállalási kedve emelkedett, ám ők átlagosan csak közel 31 éves korukban szülték meg első gyermeküket, míg a legalacsonyabb végzettségűek 21 évesen -írja a nol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!