Belföld

2011.10.31. 13:45

Videó a Sanader-Hernádi találkozóról? A Mol cáfol

Valótlanságnak nevezte és visszautasította a Mol magyar olajipari társaság a horvát Jutarnji List napilap hétfői állítását, amely szerint egy videofelvétel bizonyítja, hogy Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója az előbbinek szóló kenőpénzben állapodott meg egy zágrábi étteremben.

MTI

A napilap internetes oldalán a nyomtatott újság címlapját és az ott megjelent cikk rövid kivonatát közli. Eszerint Robert Jezic, a horvát főügyészség által korrupció gyanúja miatt indított vizsgálat fő tanúja fedte fel, hogy az azóta vizsgálati fogságban lévő korábbi kormányfő és Hernádi Zsolt két alkalommal is találkozott nem hivatalosan.
Az első megbeszélés Sanader miniszterelnöki irodájában zajlott 2009 májusában, a másik pedig néhány hónappal a miniszterelnök lemondása után egy zágrábi étteremben. Az elsőt a kormány épületébe belépők nyilvántartása, a másikat az éttermi számla bizonyítja - írja a napilap, amely az étteremben történteket részletezi a felvételre hivatkozva. A lap sem hangfelvételt, sem mozgóképet, sem fotót nem tett közzé a rejtett kamera felvételéből.
A Jutarnji List szerint külön helyiségben, zárt ajtók mögött zajlott le a négyszemközti találkozó, amelyről 90 percnyi videofelvétel készült. Ebből öt perc a legfontosabb, amely az újság szerint "szenzációs, figyelemre méltó, teljesen váratlan" jeleneteket tartalmaz.
A lap állítása szerint Sanader azt ajánlotta, hogy vegyék ki mobiltelefonjaikból az akkumulátort, és látható, amint a volt kormányfő ezt meg is teszi. Az újságcikk szerzője úgy vélekedik: nyilván azért, hogy biztos legyen benne, senki nem rögzítheti a beszélgetésüket.
A honlapon olvasható még a nyomtatott újság címoldala, amely szerint Sanader "papírt húz elő a zsebéből és odaadja a Mol vezetőjének (...), ő ránéz, számol, hozzáír és visszaadja", majd koccintanak.
A Mol az MTI-vel közölte: kategorikusan visszautasít minden gyanúsítgatást. "A részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak".
Az állítólagos videóval kapcsolatos "spekulációnak és annak interpretációjának annyi köze van a valósághoz, mint az egykori horvát rajzfilmfigurának, Balthazar professzornak" - jelentette ki a Mol.
Ivo Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt kapott a Moltól cserébe azért, hogy a magyar cég irányítási jogot szerezzen az INA horvát olajipari vállalat felett. A horvát főügyészség egy hónapja nyújtotta be vádindítványát Sanader ellen az INA-Mol-ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!