Belföld

2011.10.11. 13:12

Vértesi Erőmű: 2014 végéig maradnak a munkahelyek, a bányászat

Csaknem 800 munkahely marad meg 2014 végéig a Vértesi Erőműben, miután megállapodás született a munkavállalók, a vállalat új vezetése, az önkormányzat, a térség országgyűlési képviselője és az energetikai kormányzat között - közölte a kormányszóvivő kedden újságírók előtt.

MTI

Giró-Szász András hozzátette, hogy emellett 2018 végéig rendelkezésre állnak azok a források, amelyek az átképzéssel, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek biztosításához szükségesek.
Elmondta, a kormány mindezt nem költségvetési tételből, hanem a villamos energia díján keresztül befizetett szénfillérből kívánja finanszírozni, amelynek jelenlegi mértéke 19 fillér kilowattonként.
Bencsik János energiaügyi államtitkár szeptember elején Oroszlányban, a 61. Bányásznapon közölte, hogy a kabinet a szénfillér fenntartásához kéri az Európai Bizottság egyetértését, ezzel a tervezett 2012 helyett 2014 végéig működhet az ország egyetlen mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem. "A Márkushegyi Bányaüzem és az Oroszlányi Erőmű azonnali bezárása nem reális alternatívák. A bezárás ellehetetlenítette volna Bokod és Oroszlány távfűtését. (...) A gazdasági recesszió idején becstelenség lett volna ezreket a nélkülözésbe taszítani úgy, hogy a magas munkanélküliség miatt esélyük sem lett volna az elhelyezkedésre" - mondta akkor.
A kormányszóvivő kedden emlékeztetett: 2009-ben a Vértesi Erőmű azonnali bezárását kezdeményezte a vagyonkezelő, "ezzel az állapottal kellett találkoznia a kormánynak a kormányváltást követően", ám a hosszú, folyamatos tárgyalások eredményeképpen kompromisszumos megállapodás született a munkahelyek megmaradásáról 2014 végéig. A kabinet a szándékáról már tájékoztatta az Európai Bizottságot.
Az Európai Unió Tanácsa arra biztosít lehetőséget, hogy 2011. január 1-jétől támogatásban részesüljenek a versenyképtelen szénbányák, ha azok 2018 végéig bezárnak. A támogatás alapja az említett, a felhasználók által a villamos energia díján keresztül megfizetett szénfillér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!