Belföld

2011.08.10. 13:17

LMP: meg kell erősíteni a génmódosított termékek tilalmát

Az LMP szerint Magyarországnak környezeti, egészségügyi és gazdasági érdeke, hogy a jövőben is megőrizze a genetikailag módosított élelmiszerekre (GMO) vonatkozó mentességét, de ez a jelenlegi szabályozással nem sikerülhet. A Vidékfejlesztési Minisztérium előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján Jávor Benedek közölte, pártja tovább erősítené a génmódosított termékek tilalmát.

MTI

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke amellett érvelt, hogy módosítani kell a szabályozást, meg kell erősíteni az ellenőrzést, az információs kötelezettségeket és a szankciókat. Szerinte ugyanis a magyarországi és nemzetközi szabályozás, illetve a hatósági gyakorlat nem alkalmas Magyarország GMO-mentességének biztosítására.

A politikus úgy fogalmazott, hogy sem a fogyasztók nem tudják, hogy mi kerül a tányérjukra, sem a gazdák nem lehetnek biztosak abban, hogy mit vetnek el. Eközben az látszik, "hogy a kormány általában a környezetvédelmi hatósági rendszer leépítésével foglalkozik" - tette hozzá.   

A képviselő az esetleges hazai lépéseket nem tartja elégségesnek. Egyúttal szigoríttatná az európai szintű engedélyezési eljárásokat és együttműködési eljárásokat indíttatna a környező országokkal.

Emlékeztetett arra, hogy most vizsgálják felül az Európai Unió GMO-direktíváját, amelynek nyomán a tagállamok saját területükön teljes tilalmat rendelhetnek el. Hozzátette: az nem elégséges, ha csak Magyarország mondja ki a teljes tilalmat, mert a környező államokból átterjedhetnek az ország területére a génmódosított növények.

Ladányi Atilla, az LMP vidékpolitikai szakszóvivője kijelentette, hogy az országnak egy úgynevezett zöld fordulatra van szüksége, amelynek során - többek között - felhívnák a gazdák figyelmét a veszélyekre. Egyúttal felkészítenék a falugazdászokat is, akikkel képzések során ismertetnék meg a kockázatokat. Hozzátette, hogy a pártjuk által meghirdetett zöld fordulat összhangban van a kormány vidékfejlesztési stratégiájával is.

A sajtótájékoztató alatt két, fekete kámzsát viselő, arcát halálfejes maszkkal eltakaró aktivista egy harmadik, bekötött szemű társukat etette gyümölcsökkel, hogy így szimbolizálják, jelenleg nem lehet biztosan tudni, mely termékek génmódosítottak azok közül, amelyeket az emberek fogyasztanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!