Belföld

2011.08.12. 08:08

Csillaghullás pénteken: bezavar a telihold

Csillaghullás lesz péntekről szombatra virradó éjjelen, amikor a legismertebb meteorraj, a Perseidák maximuma lesz, bár az égi látványosság megfigyelését megnehezíti a telehold.

MTI




A Perseidák vajon mi?

"A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű, 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla" - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület  honlapján.

Az összefoglaló szerint a 8-11. században jegyezték fel rendszeresen a raj jelentkezését, később azonban csak szórványosan említik. A modern nyugati tudomány számára Adolphe Quételet (1796-1874) belga asztronómus fedezte fel újra a rajt 1835-ben. Az áramlat 1839-ben óránként 160 meteort adó maximumot produkált. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatók Perseida-meteorok, bár ekkor még kis számban. A fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor 12/13-án jelentkezik, amikor a porfelhő legsűrűbb részén halad át a Föld.
   



A telehold bezavar

"Az idén sajnos nincs szerencsénk, ugyanis a Perseidák maximuma pontosan a telehold napjára esik, így a fényesen világító égi kísérőnk a meteorok nagy részét letörli majd az égről. Csak a fényesebb rajtagok lesznek láthatók, amelyekből szerencsére Perseidák idején elég sok van, így mindenképpen érdemes pár órát a szabad ég alatt tölteni, különösen a hajnali, esetünkben a szombat és esetleg a vasárnap hajnali órákban" - emeli ki az MCSE honlapja.






Merre nézzünk?


   
A meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak jönni, de nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatók a legszebb rajtagokat.
A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, tiszta időben szabad szemmel is jól láthatók. Kényelmesen elhelyezkedve kb. 45 fokos magasságban, északi irányban  érdemes kémlelni az eget.



Milyen idő várható?

A telihold mellett az időjárás is okozhat némi gondot. Az előrejelzések szerint péntekről és szombatra virradóra felhős lesz az égbolt, s míg pénteken napközben 24-25 fok lesz, addig éjszaka 12 fokra lehet számítani. A szabadtéri megfigyeléshez így érdemes melegebb holmival, netán takaróval, hálózsákkal készülni.  Az előrejelzések szerint enyhe déli szél lesz, s esőre nem kell számítani.



Les-lehetőségek
 
A kedvezőtlen körülmények ellenére az óbudai Polaris Csillagvizsgáló augusztus 12-én péntek este 10 órától várja az érdeklődőket egy kis Perseida-nézésre. A programot előadások színesítik - az érdeklődők egyebek közt hallhatnak az augusztus 5-i fényes tűzgömbről, valamint a meteorok mellett távcsöves nézelődésre is lehetőség nyílik.

Idén az ország 28 fürdője és strandja várja a látogatókat augusztus 12-én a strandok éjszakáján olcsóbb jegyárakkal. A fürdőzést népszerűsítő rendezvényt a Perseida meteorraj miatt  tartják augusztus 12-én. Zalában Kehidakustány, Zalakaros és Zalaegerszeg csatlakozott a programhoz.

(Részletek itt!)





 

Látta?

Péntek este fényes tűzgömb jelent meg az égen, majd robbanást lehetett hallani a Dunántúlon. A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület észlelői dokumentálták, hogy robbant szét a meteor. A Becsehelyi Csillagvizsgáló és a Vega Csillagászati Egyesület kamerája képet is rögzített. A jelenséget a Wörthi-tónál is látni lehetett. (Részletek és fotók itt!)




Égi webkamerák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!