Belföld

2011.07.25. 12:54

Újra csúcson a benzin ára

Emeli bruttó 3 és 4 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

MTI

A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedik, s eléri a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nő.
A Mol egy hete 8-8 forinttal emelte a benzin és a gázolaj árát.

Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál, s így több helyen már 400 forint feletti benzinárakkal találkozhatnak.

Míg egy évvel ezelőtt, egy liter 95-ös benzin ára átlagosan 345 forint, a gázolajé pedig 320 forint körüli volt, ez mára 388, illetve 375 forintra emelkedett.

A Forensis Autóklub felmérése szerint az autósok mindössze harmada mondja azt, hogy az áremelkedések hatására továbbra is ugyanannyit autózik, mint egy évvel ezelőtt, miközben a megkérdezett autóvezetők több mint fele már 25-50 százalékkal kevesebb kilométert tesz meg autójával a magasabb üzemanyagárak miatt.

Mintegy 90 százalékuk sokkal jobban megnézi, hogy olyan benzinkúton tankoljon, ahol alacsonyabbak az üzemanyagárak, miközben a megkérdezettek több mint harmada 5-10 ezer forinttal kevesebbet költ havonta tankolásra, mint a múlt évben, 10 százalékuk pedig már nem tankol rendszeresen.

A Forensis szerint a felmérés egyik legfontosabb üzenete az, hogy az autós családok 35 százaléka a kevesebb tankolással, 31 százaléka pedig a szórakozásra költött összegek csökkentésével próbálja ellensúlyozni az üzemanyagok drágulásával járó plusz kiadásokat.

Arra a kérdésre, hogy vajon milyen üzemanyagár esetében nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni az autósok, 2-3 százalékuk azt mondta, már most sem tankol rendszeresen, közel 50 százalékuk pedig abbahagyná a rendszeres üzemanyag vásárlást, ha a benzin illetve a dízel ára elérné a 400 forintos literenkénti szintet. Ezzel szemben negyedük úgy gondolja, hogy bármilyen üzemanyagár mellett rendszeresen tankolna.

A felmérés szerint a benzinkutakon nem csak az üzemanyag-vásárlás esett vissza, de a shopokban is kevesebben vásárolnak a drágább üzemanyag miatt. A shopokban a megkérdezettek több mint 54 százaléka már egy évvel ezelőtt sem vásárolt, azóta viszont már további 39 százalékuk sem veszi igénybe ezt a lehetőséget.

A Forensis Autóklub 2010 szeptembere óta működik, s ma már több mint 90 ezer taggal Magyarország legnagyobb tagszámú autós közössége. Az autóklub az üzemanyag vásárlással kapcsolatos kutatást negyedévente, a tagság körében végzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!