Belföld

2011.07.01. 08:55

Magyar barlangász balesete Romániában - itthonról is indultak menteni

Összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében - közölte Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) riasztásvezetője az MTI-vel.

MTI

A szolgálat honlapján közöltek szerint hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon lévő barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalember vállficamot szenvedett. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly - aknából, vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.
A romániai barlangi mentők egy orvost vittek a helyszínre, aki a sérült végtagot fájdalomcsillapítás mellett látta el.  
Adamkó Péter közlése szerint tizenöt barlangi mentő áll készenlétben idehaza, hogy szükség szerint "második lépcsőben" a helyszínre tudjon vonulni.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat (KRMSZ) az OKF hivatásos tisztje vezetésével 9 órakor útnak indult. A Garaguly István által vezetette csapat gyorsított határátlépését az Országos Rendőr-főkapitányság segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!