Belföld

2011.07.17. 16:57

Ágh Péter maradt a Fidelitas elnöke, új Fejér megyei alelnök van

A küldöttek 90 százalék fölötti szavazataránnyal újabb két évre a Fidelitas elnökévé választották Ágh Pétert, akinek nem volt kihívója a vasárnapi debreceni tisztújító kongresszuson.

MTI

A küldöttek megválasztották az ifjúsági szervezet alelnökeit is. A korábbi alelnökök közül Böröcz László (Budapest), Kérdő Zsuzsa (Hajdú-Bihar), Mihalovics Péter (Veszprém), Vizin Tamás (Bács-Kiskun), Vörös Ádám (Jász-Nagykun-Szolnok) és Zsiga Marcell (Borsod-Abaúj-Zemplén) maradt posztján. Új alelnökké választották Balogh Gergelyt (Fejér), Domonyi Lászlót (Bács-Kiskun), Karácsony Ádámot (Pest), Király Erzsébetet (Budapest), Komár Gergőt (Somogy), Magera Tibort (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Oroján Sándort (Heves), Rónaszéki Nórát (Békés), Várfi Andrást (Békés) és Vincze Ágnest (Budapest).

 Zárt ajtók mögött választ vezetőket a Fidelitas

Debrecenben tartja tisztújító kongresszusát a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezete, délelőtt a párt és a szervezet vezető tisztségviselői köszöntötték a kongresszust, délután zárt ajtók mögött tanácskoznak és választják meg a Fidelitas új vezetőit.
Az MTI információi szerint az elnöki posztért egyedül indul Ágh Péter, a Fidelitas mostani elnöke. A 15 alelnöki posztra 18-an pályáznak, köztük 7 jelenlegi alelnök.
 
A Fidelitas 10. kongresszusa Orbán Viktor videoüzenetével kezdődött a debreceni Kölcsey Központban. Magyarország nem tud megújulni a fiatalok nélkül, így a kormány számít a munkájukra - üzente a kormányfő.
"Térdig állunk a munkában mert az országot ahhoz, hogy esélye legyen a jövő megnyerésére jelentősen át kell szerveznünk" - szólt a tisztújító kongresszus több száz fős hallgatóságához a miniszterelnök.
Orbán Viktor szerint a kormány mindig számíthatott a fiatalokra és a Fidelitasra, és azt kérte, ezentúl is segítsék a munkájukat. Ágh Péter elnöktől azt kérte: "legyen meg a képességed és az erőd, hogy összegyűjtsd a fiatalok körében meglévő energiát, innovációt és újfajta gondolkodásmódot és bocsásd azt a kormány rendelkezésére". 

Ágh Péter megnyitójában kiemelte: a Fidelitas hosszú évek óta Magyarország megkerülhetetlen nemzedéki szervezete. Megjegyezte, hogy 2001 óta először tartja úgy kongresszusát a Fidelitas, hogy a vezető kormánypárt ifjúsági szervezete. 
Az ellenzéki volt az eddigi leghosszabb létük, s ezen időszak alatt váltak az ország legnagyobb ifjúsági szervezetévé - tette hozzá. Elmondta. hogy a Fidelitasnak 148 önkormányzati képviselője, köztük számos polgármestere, 2 európai parlamenti képviselője, s két tucat országgyűlési képviselője van.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke köszöntőjében kifejtette: ma Európa legizgalmasabb országa Magyarország, s egy izgalmas országban jó fiatalnak lenni. A politikus fontosnak nevezte, hogy a Fidelitas jelen legyen a politikai döntések meghozatalánál, mert mint mondta, a ma meghozott döntések hosszú távon őket érintik.
A rövid távú tennivalók között kiemelte: a Fidesz meg szeretné nyerni a következő választásokat, amire szerinte jó esélye lesz. A következő kampányban fontos szerepe lesz az internetnek, s az internetes kampányban óriási szükség van a Fidelitasra - tette hozzá.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a Fidelitas fennállása óta a legnagyobb sikereit érte el a 2010-es parlamenti és önkormányzati választásokon, így ma a legfontosabb, fiatalokat érintő kérdések nem születhetnek meg a szervezet nélkül.
A Fidelitas korábbi elnöke azonban a küldöttek figyelmét felhívta arra, hogy a kormányzati és önkormányzati munkájuk mellett a Fidelitas építésére is fordítsanak kellő időt és energiát, mert erős háttérszervezet nélkül nem lehetnek sikeresek 2014-ben.
    
Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója szerint a Fidelitas kitartásának köszönhetően ma már a szervezetnek "nincs versenytársa a pályán", az IDF, az Új Generáció és a Fiatal Baloldal is eltűnt.
A politikus felszólalásában kitért az MSZP politikájára is, mondván, az a lengyel szocialisták útjára lépett. "Hazudtak, csináltak egy hamis kormányprogramot, majd vittek egy neoliberális gazdaságpolitikát, és megbuktak" - mondta. Van azonban egy lépés, amit még nem követtek el: a három részre szakadás - tette hozzá, megjegyezve, hogy "ez van még hátra a magyar baloldal számára."

Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár, korábbi Fidelitas alelnök kijelentette: a Fidelitasnak nem az a szerepe, hogy kis Fidesz legyen. A politikus szerint a Fidelitas tagjainak olyan hívószavak mentén kell szerveződniük, mint a szókimondó, vagány, forradalmár, trendi és szabadelvű.
Cser-Palkovics András, volt Fidelitas alelnök, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: a Fidelitashoz tartozás a barátságról, a jó közösségről és az egységről szól. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok ott legyenek a kormányzásban és képviseljék az ifjúság érdekeit.

Mihalovics Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztosa a Fidelitas-kongresszuson bejelentette: az év második felére elkészül és a kormány elé kerül az Új nemzedék jövője program. Az ennek alapját képező, korábban nyilvánosságra hozott vitairat kapcsán megjegyezte: példa nélküli az elmúlt 20 évet tekintve, de talán Európában is, hogy a fiatalok maguk mondhatják meg mit látnak korosztályuk legfőbb problémáinak, s mit javasolnak azok megoldására. Mindehhez erő, kitartás és büszkeség kell, amit a Fidelitastól merítenek - tette hozzá.

Dömötör Csaba, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete, az YEPP legutóbbi berlini kongresszusán megválasztott elnöke a korábbinál erősebb nemzetközi szervezetet ígért, amely minden, az ifjúságot érintő kérdésben hallatni fogja a hangját. Példaként a fiatalok munkavállalását, a nemzetközi csereprogramok támogatását, a belorusz ellenzéki fiatalok megsegítésére tervezett kampányukat és a környezetvédelmi szerepvállalásukat említette.
Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, korábbi Fidelitas alelnök szerint a Fidelitas az ország legsikeresebb és tízezres létszámával legnagyobb ifjúsági szervezete. Fontosnak nevezte, hogy továbbra is kellő határozottsággal képviseljék a fiatalok érdekeit, nem úgy, mint az MSZP, amely szerinte az elmúlt 20 évben ezt soha nem tette meg, mindig a nyugdíjasokat helyezte előtérbe, s mára odajutott, hogy alig van 40 év alatti szavazója.

A debreceni Kölcsey Központban megkezdődött a kongresszus zárt ülése, amelyen megválasztják a Fidelitas tisztségviselőit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!