Belföld

2011.06.28. 12:15

Lúgkezelési problémát szimulálnak a Mal-nál az üzemi gyakorlaton

Az új veszélyelhártási terv alapján belső üzemi gyakorlatot tartanak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai gyárában: a kedd délutáni szimulációs gyakorlat során lúgkezelési problémát kell elhárítani - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

MTI

Kossa György, az állami felügyelet vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a cég minden dolgozóját és valamennyi szervezeti egységét érintő gyakorlatot a felügyelet írta elő a timföldgyárnak. Az üzem területén belüli gyakorlat során - az egyik zsilipnél lúgkezelési problémát szimulálnak - a riadólánc alkalmasságát ellenőrzik. Az érintett települések polgármestereit tájékoztatták a gyakorlatról - tette hozzá. 
A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.
Magyarország történetének eddigi legnagyobb, súlyos ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófáját követően a céget 2010. október 12-én állami felügyelet alá vonták, az intézkedés június 30-án megszűnik.
A katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján olvasható tájékoztató szerint az állami felügyelet ideje alatt változó létszámban 13-13 szakértő és felügyelő dolgozott a gyárban, megteremtve a termelés biztonságos újraindítását. Elvégezték a teljes vörösiszaptározó-tér valamennyi kazettájának gátbiztonsági és geotechnikai felülvizsgálatát, új biztonsági irányítási rendszert hoztak létre.
A Mal a folyamatos termelés mellett áttért a száraz technológiára, így folyékony vörösiszap helyett a présszűrőkkel előállított, gipsszel semlegesített száraz melléktermék elhelyezése nem jár többé gátbiztonsági kockázattal - írták a honlapon.

Cikkek az iszapömlésről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!