Belföld

2011.06.28. 19:56

Demokrácia és emberi jogok - transzatlanti hét kezdődött

A demokrácia és az emberi jogok témájában tartottak konferenciát kedden Budapesten, az úgynevezett transzatlanti hét első rendezvényén.

MTI

A Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Tom Lantos Intézet által szervezett emberi jogi konferencián Martonyi János külügyminiszter azt mondta: "mindannyian függünk egymástól"; mérettől, súlytól és gazdasági szereptől függetlenül a globális kihívások minden országot egyformán érintenek. 
A tárcavezető beszédében több szempontból is a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, a romák befogadását célozza az uniós keretstratégia, amelynek végrehajtása a tagállamok feladata. 
Az EU bővítését mindenképpen folytatni kell - hangoztatta a külügyminiszter. A horvát csatlakozási tárgyalások lezárását óriási jelentőségűnek nevezte, mert - mint mondta - azt az üzenetet közvetíti a többi, EU-belépésre váró országnak, hogy az EU követel ugyan, de ad is.
A civil társadalom erősítése demokratikus alapérték, nincs olyan párt, politikai erő, amely minden választ képes megadni a társadalom problémáira - mondta Tomicah Tillemann, a Tom Lantos Intézet megnyitása alkalmából a héten Budapestre érkező Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tanácsadója, Tom Lantos néhai magyar származású amerikai kongresszusi képviselő unokája a konferencián kijelentette, hogy az észak-afrikai nagyszabású átalakulás, az arab tavasz drámai változásaiban a közös szálat a civil társadalom jelenti. A civil társadalom olyan dolgokra képes, amilyenekre intézmények nem - emelte ki.
A közel-keleti és észak-afrikai fejleményekre kitért Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki azt mondta, a Nyugat hozzáállásán is múlik az arab tavasz sikere
Jeroen G. C. Schokkenbroek, az Európa Tanács főtitkárának romaügyi különmegbízottja arról beszélt, hogy a romák problémáihoz az átlagemberekben kialakult bizalmatlanság és előítéletek is hozzájárulnak, és ezt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Kifejtette: a romák jelenlegi helyzete elfogadhatatlan, problémáik nemcsak a társadalmi integráció hiányából fakadnak, hanem a diszkriminációból, a kirekesztésből is.
    
A transzatlanti hét másik eseményén, a Ronald Reagan egykori amerikai elnök születésének centenáriuma alkalmából rendezett magyar-amerikai konferencián Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette: a szabadságunkat Reagannek köszönhetjük. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke úgy fogalmazott: Ronald Reagan személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmustól, és Kelet-Közép-Európa megszabadult a szovjet megszállástól.
Azt mondta: sok ugyan a súrlódás, de egyben mindannyian - lengyelek, magyarok, csehek vagy bárki Közép-Európában - egyetért: a térség Ronald Reagannek köszönheti a szabadságát.
Mac Thornberry, a Reagan-emlékünnepségre Budapestre érkezett amerikai kongresszusi küldöttség tagja úgy fogalmazott, hogy nem szabad egyetlen népre sem rákényszeríteni a szabadságot, de a szabad népeknek égve kell tartaniuk a szabadság gyertyáját, "a szabadság fénye az elnyomás idején sem hunyhat ki". 
Németh Zsolt államtitkár szerint Reagan legfontosabb üzenete: az országok csak együtt védhetik meg hatékonyan értékeiket, ezért a transzatlanti szövetség fontosabb, mint valaha. Magyarország számára az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatai egyaránt fontosak - jelentette ki.
Kevin McCarthy képviselőházi republikánus frakcióigazgató, a Reagan-emlékünnepségre Budapestre érkezett kongresszusi delegáció vezetője arról beszélt, hogy az Egyesült Államok mindig ki fog állni a szabadságért. Az elnyomás nem mindig tankokkal jön, gazdasági elnyomás formájában is érkezhet. "Ahogy leküzdöttük a zsarnokságot, úgy leküzdhetjük a gazdasági nehézségeket is" - mondta. 
Aaron Schock, az amerikai kongresszus legfiatalabb, 30 éves képviselője méltatta, hogy Magyarország ma utat mutat a világnak abban, mennyire fontosak a gazdasági növekedést célzó politikák. Arról is szólt, hogy Magyarország más országokkal vállvetve harcol a szabadság védelmében, különösen azzal, hogy részt vesz az afganisztáni NATO-misszióban.
    
Kevin McCarthy találkozott Martonyi Jánossal, közös sajtótájékoztatójukon a képviselőház republikánus többségi frakciójának igazgatója kiemelte: az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatai nagyon szorosak, és egyre erősebbé válnak. Szerinte a két ország hasonló - elsősorban gazdasági - kihívásokkal néz szembe, a legfőbb megoldandó gondok között van a munkahelyteremtés és az energiafüggőség enyhítése.
A magyar külügyminiszter kifejtette: Magyarországnak továbbra is alapvető érdeke, hogy erősödjön az Egyesült Államok magyarországi politikai és gazdasági jelenléte. Továbbra is azok közé tartozik - közölte -, akik hisznek a transzatlanti kapcsolatok különleges szerepében. 
Tomicah Tillemann az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy Kelet-Közép-Európa fontos szerepet tölt be az amerikai külpolitikában; az Egyesült Államok és a térség viszonya átalakulóban van, a nemzetközi problémák közös kezelése került előtérbe. Az Egyesült Államok ma már sokkal szélesebb spektrumban működik együtt a térség államaival, mint ez korábban lehetséges volt - mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!