Belföld

2011.06.02. 12:27

A sportot érintő társaságiadó-kedvezmény július 1-től léphet hatályba

Július 1-jén léphet hatályba a sportot érintő társaságiadó-kedvezményről szóló törvény, amelynek általános vitája hétfőn kezdődik a parlamentben - nyilatkozta csütörtökön Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában.

MTI

"Az európai bürokráciát tekintve rövid és gyors egyeztetésen vagyunk túl, tulajdonképpen mindenben megegyeztünk, két dolog azonban még vitatott közöttünk: a proficsapatok esetén a működési költség, illetve a létesítményfejlesztés támogatásának mértéke" - fogalmazott a fideszes politikus. "Mi több támogatást szeretnénk adni, mint amit most az unió enged, ezért ebben a kérdésben még folynak az egyeztetések."
Bánki hozzátette, a hatályba lépés idejétől függetlenül a kluboknak érdemes már most számolniuk ezzel a lehetőséggel, illetve megkezdhetik a tárgyalásokat, mert a törvényjavaslat lényegi elemei nem fognak változni.
"Minden egyesületnek azt javaslom, hogy keresse meg a parlament honlapján az indítvány szövegét és kezdje meg a megbeszéléseket azokkal a társaságokkal, akik szívesen támogatnák adójukból a klubokat" - fogalmazott Bánki.
A sport- és turizmusbizottság elnöke azt mondta, az öt látvány-csapatsportág közül a labdarúgás a legnépszerűbb, ezért biztos, hogy a futball kapja majd a legtöbb felajánlást. Bánki szerint az amatőrkluboknál lesz a leglátványosabb és a leggyorsabb a változás, mert a magyar sportági szövetség (MLSZ) tervei szerint ez a támogatás fedezi majd az amatőrcsapatok versenyeztetési költségeit, a játékvezetői és a nevezési díjak 90 százalékát.
"A fiatal játékosok védelme kulcskérdés, szeretnénk, ha ebben a témában a lengyel elnökség idején már döntés születne" - tette hozzá a politikus. "Ha a családdal együtt költözik el valaki, azt nem tudjuk megakadályozni, de a célunk az, hogy mindenkinek megérje itthon maradni. Ehhez egyrészt a jogszabályokat kell módosítani, másrészt olyan körülményeket teremteni, hogy a szülőkben fel se merüljön a gyerekek külföldre vitele, mert itthon is kaphatnak olyan színvonalas képzést, mint más országban."
Tóth Tamás, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke a Reggeli Startban arról beszélt, hogy a látvány-csapatsportágak (labdarúgás, vízilabda, kézilabda, jégkorong, kosárlabda) hatodik tagja várhatóan a röplabda lesz majd.
"A brüsszeli döntést követően magyarországi kompetencia, hogy a röplabda bekerüljön a kiemelt látványsportágak közé" - fogalmazott Tóth. "Szóbeli ígéretet már kaptunk, így az ősz nagy feladata számunkra az lesz, hogy hivatalosan is elismertessük a röplabdát hatodik látványsportágként."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!