Belföld

2011.05.04. 15:47

Romagyilkosságok - Vallott a negyedrendű vádlott volt barátnője

A katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban állt Csontos István negyedrendű vádlott volt menyasszonya és testvére a rendőrségen dolgozik polgári alkalmazottként, míg sógora aktív rendőr – derült ki a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper tanúkihallgatásokkal folytatódott szerdai tárgyalásán.

MTI

K. Krisztina - a negyedrendű vádlott volt barátnője, aki 2004-től négy évig járt jegyben Csontos Istvánnal -  a többi vádlottat is személyesen ismerte. Mint felidézte, Csontossal az ezredfordulón ismerkedett meg a debreceni rajongói fociklub sörözőjében. Szakításuk után rendszertelen időközönként találkoztak, kapcsolatot tartottak egymással telefonon és e-mailben – mondta, hozzáfűzve, hogy legutóbb 2009. augusztus 19-én, a férfi elfogása előtt két nappal találkoztak személyesen.
Csontos István, aki a Katonai Biztonsági Hivatal beszervezett ügynöke volt, s a leszerelése után is kapcsolatban állt a titkosszolgálattal, korábban azt vallotta a bíróság előtt: a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után - amelyben sofőrként segítette társait, az elsőrendű Kiss Árpádot és testvérét, a másodrendű Kiss Istvánt - azért nem szakította meg a kapcsolatot bűntársaival, és nem adta fel őket, illetve azért segítette őket a 2009. augusztus 3-i kislétai támadásban is, mert azzal fenyegették, megölik a barátnőjét.
K. Krisztina volt barátja viselkedésében 2009 áprilisának vége felé, leszerelése után úgy két hónappal érzett változást, mert feltűnt neki, hogy a férfi visszafogottabb lett, fáradtságra hivatkozott, pedig nem volt munkája.
Később megemlítette, Debrecenből is el akart költözni Székesfehérvárra, és ebben testvére segített volna neki. Védői kérdésekre elmondta, ettől az időtől fogva Csontos István a szüleivel és más rokonaival is távolságtartó kapcsolatot tartott, és szerinte titkolta a kettőjük közötti kapcsolatát vádlott társai előtt.
A tanú arról, hogy Csontos "csontrabló" néven cigányellenes bejegyzéseket írt az interneten, csak a médiából értesült a férfi elfogása után. Bírói kérdésre azt mondta, Csontos Istvánnak csak a cigányság egy "rétegével" volt problémája, azokkal, akik lopnak, betörnek, de arról nem tud, hogy bármilyen összetűzése lett volna a kisebbségi csoporttal.
K. Krisztina elmondta, hogy Csontos István vett egy gázpisztolyt, de annak tartási engedélyét csak utólag kérte meg a rendőrségtől úgy, hogy egyszerűen "bevitte hozzájuk" a rendőrségre.
A bírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a negyedrendű vádlott testvére és sógora is a rendőrségen dolgozik. Az MTI úgy tudja, a negyedrendű vádlott lánytestvére a volt hajdúhadházi rendőrkapitánynak volt a titkárnője, annak férje pedig aktívan szolgáló rendőr.
A többi vádlottról szólva a tanú azt mondta, Pető Zsolt, akit szintén a fociklub sörözőjében nyolc évvel ezelőtt ismert meg, szélsőséges nézeteket vallott, "kopaszgyűlésekre" járt. Tudta azt is, hogy a férfi testén több tetoválás van, de azt nem tudja, hogy azokat miért varratta magára és mit jelentenek. Miután a bíró később figyelmeztette, hogy az elhallgatott információk is kimerítik a hamis tanúzás tényállását, elismerte, hogy Pető tarkóján két 8-as szám van, amely a náci köszöntést, a "Heil Hitlert" jelenti, és felsorolta, hogy Kiss Istvánon milyen tetoválások vannak.
K. Krisztinának tudomása volt arról is, hogy Pető és Kiss István köthető a Véres kard nevű szélsőséges szervezethez. A sértetti jogi képviselők kérdésére elismerte, hogy egy alkalommal ismerősével szerettek volna elmenni a Perényi 1-be, de az ott jegyszedőként dolgozó Kiss István nem engedte be a "jól szituált" srácot csak azért, mert roma volt.
Csontos István a volt barátnője tanúvallomásában elhangzottakra reagálva megjegyezte, "Petőről és Kiss Istvánról mindenki tudta, hogy szkinhed, náci tetoválásokat viselnek, ezért mindenki félt tőlük", míg a saját  viselkedésében történt változását azzal magyarázta, barátnőjét és annak rokonait próbálta védeni vádlott társaitól.
"Meghalt hat ember, nagyon sajnálom, de miről beszélünk. (...) be kell látni, Pető és Kiss István szkinhedek voltak, a horogkereszt és Mengele-tetoválás most is rajtuk van, és gusztustalan, alattomos módszerekkel próbálnak áskálódni" – fakadt ki a negyedrendű vádlott.
Kiss István és testvére, Kiss Árpád korábban azt mondta a bíróságon, hogy Csontos István - a vádirattal ellentétben - egyedül követhette el a tiszalöki gyilkosságot, és a tanúhoz intézett, a férfi megváltozott viselkedésére utaló kérdéseikkel is ebbe az irányba próbálták terelni az ügy szálait.
Csontos István kérte Miszori László tanácsvezető bírótól, hogy kapcsolattartás keretében találkozhasson a tárgyalás végén volt barátnőjével, de a nő még a bírói döntés előtt, vallomása befejeztével elhagyta a tárgyalótermet.
A bíró a rendőrségi alkalmazott után K. Tamást, Pető Zsolt barátját hallgatta meg tanúként. A férfi, aki az általános iskolából ismerte a vádlottat, majd később kutyatenyésztés révén kerültek szorosabb barátságba, azt vallotta: nem hiszi el, hogy ebben a támadássorozatban Pető Zsolt részt vett, mert ismeri őt annyira. A férfit azért vonták be tanúként az eljárásba, mert a harmadrendű vádlott olyan mobiltelefont használt, amelynek előfizetése K. Tamás nevén volt.
A bírósági per pénteken Csontos István szüleinek meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!