Belföld

2011.05.25. 04:48

Az EP engedélyezné a testszkennereket a repülőtereken

Elfogadta az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottsága kedden azt a jelentést, amely a polgári repülőtereken alkalmazandó egyes biztonsági intézkedésekre vonatkozik, beleértve a testátvilágító berendezések (testszkennerek) alkalmazását.

MTI

Korábban az EP elutasította a "lemeztelenítő" szkennerek használatát, mert szakértők szerint azok használata során az egészséggel, az adatvédelemmel és emberi jogokkal kapcsolatosan is felmerülhetnek komolyabb aggályok. 
Most azonban a képviselők többségi szavazásával az EP-bizottság úgy ítélte meg, hogy bizonyos feltételek kikötése, például a személyi jogok szigorú védelmének biztosítása mellett a berendezések engedélyezhetők.
Egyhangúan elfogadta a bizottság Kósa Ádám (Fidesz) módosító indítványait is - erről maga a képviselő tájékoztatta az MTI-t -, amelyek révén a biztonsági szkennerek alkalmazása során különös tekintettel kell lenni a fogyatékossággal élő emberek speciális szükségleteire, az egyes biztonsági berendezések egészségükre gyakorolt hatásaira, valamint jogaik és emberi méltóságuk tiszteletben tartására.
A jelentésről - várhatóan a jövő hónapban - még plenáris ülésen is szavaz az EP. A szóban forgó jogszabálytervezeten jelenleg dolgozik az Európai Bizottság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!