Belföld

2011.04.12. 09:40

Tóásó-ügy - Konfliktusok a meghallgatáson, az ügyész a per folytatására szólított fel

Akadozva, konfliktusokkal indult az előzetes meghallgatás a bolíviai sajtó keddi jelentései szerint abban a perben, amely előző nap kezdődött a bolíviai Cochabambában a néhai Eduardo Rózsa-Flores és csaknem harminc társa, köztük Tóásó Előd ellen.

MTI

A La Razón című bolíviai lap honlapján keddi tudósításában azt emelte ki, hogy az ügyvédek műhiba miatt feljelentették a tárgyalásvezető Rolando Sarmiento bírót, aki szerintük szándékosan nem a törvények szerint jár el. A meghallgatásnak otthont adó cochabambai körzeti legfelső bíróság antik épületéből eltávolították a brazil bírói kar három megfigyelőjét, akiktől valamiért vízumot is követeltek a perben való részvételhez. Hasonló sorsra jutott az egyik vádlott ügyvédje is. Otto Rittert rendőrökkel vezették ki, mivel védence egészségügyi okok miatt mentette ki magát, de ezt nem fogadta el a bíró. Sarmiento négy ilyen igazolást utasított el, s ezért az eddig szabadlábon védekező négy vádlott lefogását rendelte el, "lázadóknak" minősítve őket. 

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett megtartott meghallgatáson, amelynek első szakaszai helyi idő szerint hétfőn délelőtt tíz órakor kezdődtek, s este  fél nyolckor értek véget, többen rosszul lettek a vádlottak családtagjai, illetve védői közül. A sajtó csak vágóképeket készíthetett a per kezdetén, a teremből kizárt újságírók nem kaptak interjúkészítési lehetőséget a vádlottakkal, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a demokrácia destabilizálásának, illetve polgárháború kirobbantásának céljából.
A bolíviai rendőrség közlése szerint elitkommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok már akkor azt állították, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
A teremben hétfőn a 22 vádlott mellett védőügyvédeik lehettek jelen, két-két őr vigyázott rájuk, így a La Razón becslése szerint legalább 120-an vettek részt a hétfői tárgyalási napon. A bekiabálások és az elutasított tiltakozások és kifogások nyomán a vádlottak a bolíviai himnuszt kezdték el énekelni.
    
A valamivel több mint hat órás meghallgatás végén Marcelo Sosa ügyész fenntartotta a vádakat azzal, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, s a per lefolytatására szólított fel. A védőügyvédek cáfolták Sose érveléseit, és ellenvetésekkel éltek. Tóásó, Tadic és Ignacio Villa Vargas ügyvédei eljárási hibákra hívták fel a figyelmet, kifogással éltek a területi és igazságszolgáltatási illetékesség kapcsán, illetve az alkotmányos jogok és garanciák megsértése miatt. A bíróság a kifogásokat elvetette, megalapozatlannak ítélve őket. Több védő arra panaszkodott, hogy a rendőrség nyomást gyakorolt rájuk, de a bíróság szerint ezzel a védelem csak a meghallgatást akarja elhúzni.  
Luis Orlando Reyes - David Sejas López és Alberto Melgar védőügyvédje - kijelentette a meghallgatáson, hogy "ezt a pert előre megkomponálták", és "a bíró döntései a bűntettel határosak", amiért feljelentést is tett ellene. 

Az ügyészség egyes források szerint 39, más források szerint 38 ember ellen emelt vádat, közülük azonban 16 - például Guido Nayar Parada volt belügyminiszter, Branko Marinkovic ellenzéki vezető, üzletember és Alejandro Melgar Pereira ügyvéd - külföldön bujkál, elsősorban az Egyesült Államokban és Brazíliában. A többi, különböző bolíviai börtönökben fogva tartott vádlottat - köztük a La Paz-i San Pedro börtönben raboskodó Tóásó Elődöt és Mario Tadic Astorgát - repülőgéppel szállították vasárnap Cochabambába.

Cikkek a Flores-ügyről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!