Belföld

2011.04.23. 06:58

Orbán Viktor: az új alkotmány a magyar újjászületés dokumentuma

Orbán Viktor a húsvéthétfőn kihirdetendő alaptörvényt a magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezi a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásában.

MTI

A miniszterelnök úgy fogalmaz: "az idei húsvét a magyaroknak különösen fontos. Jézus Krisztus feltámadásán és a természet tavaszi megújulásán túl ebben az évben Magyarország újjászületését is ünnepeljük". Orbán Viktor ezért a legsürgetőbb közös küldetésnek nevezi az újjászületés előtt álló akadályok lebontását, amelynek kiindulópontja - mint írja - egy új, közös alaptörvény megalkotása volt.
A miniszterelnök szerint más-más célból, de mindenki alkotmányozni akart, vagy szeretett volna az elmúlt húsz évben, a magyarok azonban 2006-ban ébredtek rá Magyarország védtelenségére és arra, hogy ennek alapvető oka az erőtlen, átmeneti alkotmány.
 "Éppen a 2006-os események tették világossá a magyarok számára, hogy az alkotmányunk - az összes módosításával együtt is - kudarcok alkotmánya, amely nem képes megvédeni minket semmitől. Nem tudott megvédeni minket a teljes eladósodástól, a politikai hazugságoktól, a hatalommal való visszaéléstől, a rendőri brutalitástól, a gazdaság teljes tönkretételétől, a spekulációtól, az offshore arisztokratáktól, a nokiásdobozos tolvajoktól, a bűnözőktől, a szélsőséges politikai alakulatoktól, a pénzügyi válságtól, egyszóval semmitől" - írja.
Orbán Viktor szerint az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése. Arra a kérdésre tehát, hogy mi születhet újjá az alaptörvény által, a válasz az, hogy a magyarok nemzeti  önbecsülése - írja a miniszterelnök. Hozzáteszi: ez felszabadítja a vállalkozó kedvet, a munkakedvet, a szellemi energiákat, bátorságot ad a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz. Nem a politika és nem a hivatalok erejét növeli, hanem a magyar emberekét. Hangsúlyozza: mostantól alkotmányos védelem alatt állnak az ország legfőbb gazdasági érdekei, a közbiztonság és a családok életfeltételei.
A miniszterelnök mindezek alapján az elmúlt húsz év egyik legnagyobb magyar sikerének tartja az új alaptörvény elkészítését és elfogadását. "Az új alaptörvény egyszer s mindenkorra rázárja az ajtót a múltra, egy olyan világra, amelynek Magyarország és a magyarok nagy többsége ugyan vesztese lett, de azért számos haszonélvezője is volt. Ők érthető módon nem örülnek" - fogalmaz. Utóbbiak közé sorolja a szocialistákat, akiknek kormányzása, hatalmi rendszere a "korlátlan hitelfelvételre épült", a korábban kiváltságokat élvezőket, az "előző kormányok és az alkotmány gyengesége miatt elszabadult bűnözés" hatására megerősödött és parlamentbe került politikai erőt és azt, amelynek "a vita fontosabb, mint az egyetértés", de a zavarosban halászókat is, akik a "magyar termőfölddel, vízkészlettel szeretnek spekulálni".
Vagyis mindazok, akiknek az átmeneti korszak és annak átmeneti alkotmánya saját magánérdekeik érvényesítését tette lehetővé, érthetően nem örülnek az új alaptörvénynek, amelyben a nagy többség érdeke, a közérdek érvényesül - írja Orbán Viktor.
"Az ország döntött. Az új alaptörvény, az újjászületés dokumentuma szerint Magyarországon az emberek szava lesz az első, ők fogják megmondani, hogy merre és meddig" - összegzi a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!