Belföld

2011.04.28. 13:42

Navracsics: a közigazgatásban társadalmi költséget kell mérni

A közigazgatásban a költségszámítás nem elsősorban azon múlik, hogy hányan dolgoznak és hány intézményt működtetnek, ugyanis "társadalmi költséget" kell mérni, mert ha a polgároknak többet kell utazniuk ügyeik intézése érdekében, akkor társadalmi szempontból drágább a közigazgatás - jelentette ki Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter csütörtökön Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kormányhivatal állománygyűlésén.

MTI

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: szakítani kell a korábbi évekre jellemző, regionalitásra törekvő szemlélettel, mert ettől nem lesz olcsóbb a közigazgatás. Az igazán lényeges az, hogy az egész rendszer a polgárok javát szolgálja, a közigazgatásnak, az államnak ott kell lennie az mindenhol, "ahol elérhető távolságon belül minden polgár hozzáférhet a szolgáltatásaihoz".
 A mintegy hétszáz kormányhivatali dolgozó előtt arról is beszélt, hogy az állam csak akkor teljesíti jól a feladatát, ha védi a polgárok életét, tulajdonát, életkörülményeit, "nemcsak szolgáltat, hanem a polgárok számára a végső menedéket is jelenti".
A megyei kormányhivatalok most zárják az első félévüket, s bár jórészt átszervezéssel foglakoztak, már most megmutatkozott az előnye az új rendszernek. Gyöngyöspatán például a Heves megyei kormánymegbízott "komoly közvetítői feladatot lát el", s az ottani szakigazgatási szervezetek dolgozói nagyon sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy a hangulat nyugodtabb legyen, szakmai segítséget tudjanak nyújtani az ott élőknek - fogalmazott.
Navracsics Tibor kifejtette: az államnak könnyen elérhetőnek kell lenni a polgárok számára, ezért hozzák létre 2013 január elsejétől a járásokat és az arra épülő ügyfélfogadási rendszert. Az államnak udvariasnak is kell lennie, mert az államigazgatás kultúrája mintaadó egy országon belül, de professzionálisnak is kell lennie, ezért építik ki a kormánytisztviselők új előmeneteli, képzési rendszerét, amely kiszámíthatóságot is jelent majd.
Közölte: az 1983-ban megszüntetett járásokhoz hasonló, de annál kisebb területű, a mostani kistérségekkel nagyjából azonos méretű közigazgatási egységek jönnek létre. A közigazgatási reform elindítása után pedig a kormányhivatalok megyei és járási szinten újabb feladatokkal is bővülhetnek.
Navracsics Tibor a zalai kormányhivatal állománygyűlése után Rigó Csaba kormánymegbízott, Manniger Jenő megyegyűlési elnök és Gyutai Csaba polgármester társaságában megtekintette a zalaegerszegi Kossuth utcában lévő kormányablakot. A látogatás végeztével tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy most folyik a leendő járások határainak kijelölése.
Településszociológiai, igazgatásszervezési, közlekedési és településszervezési szempontokat is igyekeznek figyelembe venni, "hogy senki ne érezze magát vesztesnek". Ha meglesz az előzetes járási beosztás, akkor is lesz még idő, arra, hogy ha az egyes települések akarják, átjelentkezhetnek másik járásba.
A járási kormányablakok szolgáltatásainak köre részben már megvan, mert a megyei kormányhivatalok alá rendelten fognak működni, de a még készülő önkormányzati törvény más feladatokat is adhat. A járási kormányablakok rendszere alapvetően az okmányirodai hálózatra fog épülni, azok továbbfejlesztésével - mondta még el a miniszterelnök-helyettes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!