Belföld

2011.04.19. 15:42

Konferencia a fogyatékkal élőkért - az unió döntéseinél figyelembe kell venni őket

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint az Európai Unió minden döntésénél figyelembe kellene venni a fogyatékkal élők és hozzátartozóik érdekeit is.

MTI

A magyar politikus Jean-Marc Delizée belga fogyatékossági ügyekért felelős szociális államtitkárral és Janusz Galeziak lengyel miniszteri tanácsossal közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ezt a célt szolgálja az Új kihívások az európai fogyatékosságügyi stratégiában 2010-2020 elnevezésű szerdai konferencia is.
Soltész Miklós tájékoztatása szerint jelenleg Európában 80 millió fogyatékkal élő ember van. Nagyon fontos, hogy dolgozni tudjanak, de emellett támogatni kell azt is, hogy egyben maradjon a családjuk - mutatott rá.
Véleménye szerint a foglalkoztatás szempontjából az oktatásnak van a legnagyobb jelentősége, mert ennek segítségével érhető el, hogy minél több fogyatékkal élő a nyílt munkaerőpiacon, integrált munkahelyeken helyezkedjen el. Fontosnak tartja azt is, hogy a többiek számára elérhető legyen a védett foglalkoztatás. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a könnyűipar, a papíripar "visszavándoroljon" Európába - hangsúlyozta.
Jean-Marc Delizée úgy vélte: a spanyol-belga-magyar trióelnökség büszke lehet a fogyatékosságügyben elért eredményekre. Ambiciózusnak nevezte a magyar elnökséget, amely a héten két konferenciát is rendez: egyrészt a fogyatékosságügyi stratégiáról, másrészt a reumatikus és mozgásszervi betegségek megelőzéséről. Utóbbival kapcsolatban jelezte: ezekből a betegségekből adódik a munkaképtelenség jelentős része Európában, ezért is nagyon fontos téma a megelőzés.
Janusz Galeziak jelezte: az év második felében esedékes lengyel elnökség idején is kiemelten kezelik majd a fogyatékosságügyet.
Az Európai Bizottság 2010-ben mutatta be az európai fogyatékosságügyi stratégiáját, amely az egyenlő esélyű hozzáférésre, a fizikai- és infokommunikációs akadályok lebontására összpontosít. Céljai között szerepel a fogyatékos emberek jogegyenlőségének, aktív társadalmi részvételének erősítése. 
A magyar elnökség kiemelten kezeli ezt a stratégiát. A szerdai konferencia áttekinti az eddig megtett lépéseket, és foglalkozik az oktatással, a foglalkoztatással, a szegénység elleni küzdelemmel, valamint a résztvevők tájékoztatást kapnak a következő (lengyel-dán-ciprusi) trióelnökség terveiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!