Belföld

2011.03.02. 14:00

Dokumentumfilm forog a Rózsa Flores-ügyről Bolíviában

Magyarok a világ börtöneiben címmel készül dokumentumfilm egy bolíviai újság értesülései szerint, a stáb a San Pedro intézetben 2009 óta raboskodó, a Rózsa Flores-ügyben megismert Tóásó Előddel is interjút akar készíteni.

MTI

Az alábbiakban az MTI-Sajtóadatbank rövid összeállítását közöljük a Rózsa Flores-ügyről.
2009. április 16-án a bolíviai Santa Cruz város Las Américas szállodájában bolíviai kommandósok felszámoltak egy állítólagos terrorista sejtet, amelyről feltételezték, hogy részt vett az Evo Morales bolíviai államfő elleni összeesküvésben. Az akció során agyonlőtték a csoport vezetőjének tartott, bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.
Eduardo Rózsa Flores külföldi hírügynökségek tudósítójaként dolgozott. Konzervatív anarchista világforradalmárnak vallotta magát, a 90-es évek elején részt vett a horvátországi háborúban. 2003-ban az Iraki Független Kormány elnevezésű disszidens szervezet szóvivője lett, később azonban szakított velük. Kapcsolatba került a magyarországi iszlám közösséggel, amelynek idővel alelnöke lett. Rózsa Flores 2008-ban ment Bolíviába.
Tóásó Előd 2008 novemberében ment ki Bolíviába, ahol - családja információja szerint - számítógépes munkát végzett.
Magyarosi Árpád gyermekkori barátja volt Tóásó Elődnek. Brazíliában élt, megalapítója volt a Székely Légiónak, s tagja a Magyar Iszlám Közösségnek.
Az ügy körül számtalan részlet homályos és ellentmondásos. Bolíviai kormányforrások szerint a terroristák és a kommandósok között tűzharc bontakozott ki, más források szerint azonban az állítólagos összeesküvőket kivégezték.
A bolíviai kormány állítása szerint a hatóságok egy terrorista csoportot számoltak fel, amelyet Santa Cruz-i ellenzéki vezetők fogadtak fel az államfő meggyilkolására és fegyveres lázadás kirobbantására. Ezzel szemben olyan állítás is napvilágot látott, miszerint a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette azzal a céllal, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.
2010 decemberében a bolíviai ügyészség előterjesztette a Rózsa Flores-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt 39 személy listáját, köztük szerepel a Szovátáról származó Tóásó Előd is. Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!