Belföld

2011.02.14. 18:47

Ujhelyi házbizottsági tanácskozást hívott össze Vona gárda-mellénye miatt

FMH - Megszakította a parlament ülését és rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze az Országgyűlés levezető elnöki posztját hétfő késő délután átvevő Ujhelyi István, amiért Vona Gábor, a Jobbik elnöke a betiltott Magyar Gárda mellényében tartózkodott az ülésteremben. Kövér László házelnök ezt megelőzően úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy "sajnos a házvezetés nem rendelkezik ezzel kapcsolatban eszközökkel". A szocialisták viszont rendőrt is hívtak, amiért az épületben több meghívott gárdamellényben jelent meg.

MTI

Az elnöklő Ujhelyi István azt közölte: azért rendelte el a Házbizottság ülését, mert meglátása szerint az ülésteremben jogsértés zajlik, ami nem különb, mintha egy "kisértékű lopás elkövetését látná". Hozzátette: a Házbizottság ülésén egyetlen kérdést akar feltenni, hogy az az öltözet, amelyben Vona Gábor "provokálja az Országgyűlést", a Magyar Gárda viselete-e.
A levezető elnök kitért arra, mivel csak délután vette át az ülés vezetését, ezért nem volt módja korábban közbelépni az ügyben.
Emlékeztetett arra, hogy a Házszabály szerint ha az Országgyűlés elnöke jogszabálysértést tapasztal az ülésteremben, kötelessége megfelelő módon közbelépni, felszólítani a jogsértés befejezésére és a Ház tekintélyét megvédésére.
Kifejtette: a nemrég módosított szabálysértési törvény szerint "aki a bíróság által, társadalmi szervezet feloszlatásáról szóló döntésében jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható". Ugyanilyen bírsággal sújtható, aki a feloszlatott szervezet működésében a feloszlatás után részt vesz vagy nyilvános rendezvényen annak egyenruháját illetve formaruháját viseli - tette hozzá, megjegyezve, hogy a törvény arra is vonatkozik, aki olyan ruhát hord, amelynek jellegzetességei alapján a feloszlatott szervezet egyenruhája ismerhető fel.
Kövér László hétfő délután ezt megelőzően az MTI-nek úgy nyilatkozott: "sajnos a házvezetés nem rendelkezik ezzel kapcsolatban eszközökkel, viszont a jogalkalmazó szervezetek rendelkeznek".

Vona Gábor az MTI-nek elmondta: pártja február 4-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lakon tartott rendezvényen ígérte meg, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapján gárdamellényt fog hordani tiltakozásul "a közbiztonság romlása miatt."
Ez egyfajta polgári engedetlenség - mondta a Jobbik elnöke, megjegyezve, hogy bár úgy gondolja, a ruházat viselése "nem sért jogszabályt," de áll elébe az eljárásnak. Vona Gábor szerint "szégyene lenne Magyarországnak, ha a mellényt, amelyen egy olyan pajzs van, amely a Parlament üléstermében is látható, tilos lenne hordani az Országgyűlésben."
A Jobbik elnöke ugyanakkor elismerte, arra készült, hogy "a házelnök úrral lesz valamilyen interakció, de ez nem történt meg".
Előzőleg a szocialista Török Zsolt rendőrt hívott a Parlamentbe, miután a Jobbik vendégeinek is helyet adó páholyban, valamint az országgyűlési folyosón is gárdamellényt viselő férfiak tűntek fel. Az MSZP szóvivője az MTI-nek elmondta: fél négykor hívta a rendőrséget, de úgy tudja, intézkedés nem történt. Hozzátette: a mentelmi joggal rendelkező Vona Gábor rendreutasítását Kövér László házelnöktől várták volna a szocialisták.
A rendőrség keddre ígért tájékoztatást az ügyben.
Kolláth György alkotmányjogász tavaly májusban - szintén azután, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényt viselt az Országgyűlésben - az MTI-nek úgy nyilatkozott: ha valaki betiltott társadalmi szervezet öltözetében kíván bemenni a Parlament épületébe, akkor vele szemben a kormányőrnek "joga és kötelessége" szabálysértés miatt fellépni. Hozzátette, az eljáró kormányőr igazoltathatja a szabálysértőt, és ha kiderül, hogy képviselő, akkor nyilatkozatnia kell arról, lemond-e mentelmi jogáról. A kormányőrnek kötelessége intézkedni, ám kényszert nem alkalmazhat, és őrizetbe sem veheti a képviselőt - jelezte.
Az alkotmányjogász közölte, a rendőr, ahogy a templomokba, úgy a Parlamentbe sem léphet be, így ha a szabálysértő már belépett az épületbe, senki sem tehet ellene semmit, még az ülést vezető elnök sem.

A Házbizottság ülése után Ujhelyi István az MTI-nek azt mondta: álláspontja szerint jogsértést követett el Vona Gábor a plenáris ülés alatt. A Jobbik elnöke a Házbizottság ülésén azzal védekezett, hogy szerinte nem nyilvános rendezvény az Országgyűlés plenáris ülése, ezért nem történhetett jogsértés - idézte Ujhelyi István, hozzátéve, hogy ki-ki ítélje meg ízlése szerint, mi az igazság. Ezzel együtt reméli, hogy az illetékes hatóságok megteszik a megfelelő lépéseket.
Arra a kérdésre, hogy a házbizottság hozott-e valamilyen döntést, elmondta: a testület nem tud dönteni ilyen kérdésben. Az ő szándéka az volt - folytatta -, hogy a házbizottság a jövőre nézve döntse el, a jogsértést a házszabály megsértésének tekinti-e vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!