Belföld

2011.01.05. 12:00

Megkezdődött a sajóbábonyi romák ügyének tárgyalása

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indult az a büntetőeljárás, amelyben kilenc sajóbábonyi férfit vádolnak. Az első, szerdai tárgyalási napon a vádirat ismertetése után a Miskolci Városi Bíróság egyenként hallgatta meg a vádlottakat.

MTI

A büntetőügy előzménye 2009 november közepén történt, a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között szabadultak el az indulatok.
A vádirat szerint a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott a városban, és a helyi roma közösség ezt provokációnak vette. Emiatt csoportosulás alakult ki a rendezvény helyszínén, de különösebb atrocitás nem történt. Másnap viszont a rendezvény helyi szervezőit fenyegetés érte, erről tudomást szereztek Jobbik-szimpatizánsok, és spontán demonstrációt akartak tartani a településen, hogy megvédjék a szervezőket.
A helyi romák közül a város szélén parkoló szimpatizánsok felé egy 40-50 fős csoport közelített, vascsövekkel, karókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel felfegyverkezve. A félszáz fős tömegből 10-15 ember kivált, és rátámadt az egyik járműre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!