Belföld

2011.01.11. 09:58

Az LMP pert nyert, az MVM-nek ki kell adnia a vizsgálati jelentéseket

FMH - Első fokon pert nyert az LMP a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróság keddi döntése értelmében. A nem jogerős ítélet szerint a cégnek 15 napon belül ki kell adnia az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok költségeit.

MTI

Az LMP-t a perben képviselő Schiffer András az ítélethirdetést követően az MTI-nek azt mondta, újra világossá vált, hogy az olyan, közpénzekből gazdálkodó nagy közüzemi cégek, mint az MVM Zrt., közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így az általuk keletkeztetett, illetve a gazdálkodásukra vonatkozó iratok közérdekű adatnak minősülnek. Hozzátette, hogy a közpénzekből gazdálkodó szervezetekre is érvényes az információ szabadsága.
A frakcióvezető megjegyezte: a bíróság azt is világossá tette, hogy egy ilyen ügyben nem lehet a bűnüldözés érdekeire hivatkozni azért, mert az adatkéréssel érintett ügyben büntetőeljárás is indult.
Az LMP még 2009 augusztusában fordult az MVM-hez, hogy adja ki a 2008-2009-ben készült, az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket és ezek költségét. Az MVM azonban a kérést üzleti titokra hivatkozva megtagadta. 
A párt ezt követően azt közölte, az MTI-vel, hogy pert indítanak az ügyben. Véleményük szerint az elutasító nyilatkozat utalt arra: a felügyelőbizottság a vizsgálatot azzal zárta le, hogy egyes ügyleteknél felmerülhet büntető törvénykönyvi tényállások megsértésének gyanúja is.
Akkor azt írták, "az LMP felháborítónak tartja, hogy a közszolgáltató cégek körüli politikai-gazdasági érdekcsoportok hónapok óta akadályozzák a közvéleményt joggal felháborító ügyek tisztázását, és arra várnak, hogy a rivális érdekkör botránya elterelje a figyelmet saját üzelmeikről". Az ellenzéki párt a közleményben emlékeztetett arra, hogy ezt megelőzően a BKV felügyelőbizottságától kérték azokat a dokumentumokat, amelyek "állítólag tisztázzák Kocsis István - az MVM korábbi, a BKV jelenlegi vezérigazgatója - szerepét az állami cégnek milliárdos károkat okozó szállodaügyletben". A BKV a július 27-ei felügyelőbizottsági ülés jegyzőkönyvét kiadta, de egy másik, a témához kapcsolódó dokumentum közlése érdekében az LMP újabb igénylést nyújtott be a közszolgáltató vállalathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!