Belföld

2010.12.15. 21:07

Jövő áprilistól kezdődhetnek a reálhozam-kifizetések

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok reálhozamának kifizetése 2011 április közepétől kezdődhet meg - tudatta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerdán az MTI-vel.

MTI

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után jelentette be, hogy döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak.
 A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság később további információkat is közölt a nyugdíjpénztárváltás technikai részleteivel kapcsolatosan. Eszerint a reálhozam kifizetése a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége. "A pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magánnyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben", azaz a magánnyugdíjpénztár-tag által "felvehető" összegből levonják az említett költségeket - írta az államtitkárság.
Tájékoztatásuk szerint a reálhozam kifizetésére vonatkozóan a magánnyugdíjpénztáraknak ütemterv-készítési kötelezettségük van, amely alapján a kifizetések várhatóan 2011 április közepétől kezdődnek meg.
A kormányzati kommunikációs államtitkárság közölte azt is: az adatvédelmi törvény alapján csak célhoz kötötten lehet adatot kezelni, így ha a magán-nyugdíjpénztári tag úgy rendelkezik, hogy visszalép az állami rendszerbe, és nem marad fenn jogviszonya a pénztárral, úgy az köteles törölni minden adatot, ami a tagra vonatkozik.
Nagy Anna délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban; illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára - ismertette. A kormányszóvivő megismételte, hogy a reálhozam adómentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!