Belföld

2010.12.27. 12:50

Baranyai települések vízszolgáltatását korlátozza a Tettye Forrásház Zrt.

Tizenkét településen hétfőn megkezdte a vízszolgáltatás korlátozását a baranyai megyeszékhely vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt., mert francia érdekeltségű elődje, a Pécsi Vízmű Zrt. nem fizeti ki számára százmilliós nagyságrendű tartozását.

MTI

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az érintett települések polgármestereivel előre egyeztetve kezdték meg az átadási pontokon a vízszolgáltatás korlátozását, amit a lakosság nem vagy csak minimális mértékben érzékel majd, miután a kieső mennyiséget a tározókból pótolják.
A vezérigazgató közölte: mindezzel azt szeretnék elérni, hogy ne halmozza tovább adósságát a Pécsi Vízmű (PV), tehát fizessen, emellett megszűnjön az érintett önkormányzatok fenyegetettsége.     "A települések eddig nem tudták felmondani a Pécsi Vízművel kötött megállapodást. A korlátozás ideje alatt azonban nem tudja biztosítani a szükséges szolgáltatást a PV, így automatikusan megszűnik a cég szerződése a településekkel. Azok pedig így egy új, megbízható szolgáltatóval köthetnek megállapodást" - magyarázta Sándor Zsolt.     Az időszakos korlátozás Bakonya, Bicsérd, Boda, Cserkút, Kővágótöttös, Szalánta, Túrony, Zók, Aranyosgadány, Gyód, Keszü és Kökény lakóit érinti.     Az ügy előzménye, hogy a vízszolgáltató Tettye Forrásház a napokban közölte: december 27-től korlátozza a szolgáltatást a Pécsi Vízmű Zrt.-nek, ha a francia érdekeltségű elődje nem fizeti ki neki a tartozását. A Tettye szerint a hátralék abból adódik, hogy bár a Dunántúl legnagyobb városának vízellátását tavaly október 5. óta a Tettye biztosítja, e településeken a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató.
A vállalat azonban - többszöri felszólítás ellenére - sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.     Az egyik érintett település, Boda polgármestere korábban azt mondta: a települések és azok lakói fizettek a vízért szolgáltatójuknak. A két cég közötti elszámolási vita nem rájuk tartozik, nem szabad, hogy annak szenvedő alanyai ők legyenek. "Ha a Tettye beváltja fenyegetését, mintegy nyolcezer lakos, köztük sok idős, beteg ember, továbbá közintézmények, sertéstelepek, tehenészetek nem jutnak elegendő vízhez" - jegyezte meg.     Vér József, Bicsérd polgármestere akkor azt közölte: a Tettye több mint egy éve szeretné elérni, hogy a községek vele szerződjenek az ivóvíz-szolgáltatásról, s bár már legalább tizenötször tárgyaltak, nem tudtak megegyezni.
"Ennek oka, hogy a vízdíj 20-40 forinttal drágulna köbméterenként, a Pécsi Vízmű kártérítési pereket indítana a jelenlegi szerződések felbontásáért. Kedvezőtlen a községek számára az is, hogy az új szolgáltatóban a kistelepülési önkormányzatok már nem lennének tulajdonosok" - mondta.
A polgármesterek hangsúlyozták: számukra mindegy, kitől kapják a vizet, de olyan szerződéseket szeretnének kötni, amelyek a községeket és lakóikat nem érinti hátrányosan.     A Pécsi Vízmű korábban azt közölte: megítélése szerint nincs jogalapja a követelésnek, mert a Tettyének nincs írásos szerződése szennyvízkezelésre, vízátadásra, holott azt a magyar jogszabályok kötelezővé teszik. Ezenkívül a felek között még a fizetendő összegről sincs megegyezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!