Belföld

2010.11.08. 11:50

Támogatási előleg Somlóvásárhelynek az iszapkárok ellentételezésére

FMH - Több millió forint támogatási előleget ad a Belügyminisztérium (BM) Somlóvásárhelynek - közölte a minisztérium hétfőn közleményben.

MTI

A tárca közleménye szerint "döntéselőkészítés előtt áll az az előterjesztés, amely szerint több millió forintos támogatási előleget nyújt" a BM a településnek a vörösiszap-katasztrófa miatt elszenvedett károk ellentételezésére.
Marton László, Somlóvásárhely polgármestere vasárnap este azt közölte, hogy kénytelenek voltak leállni a kárfelszámolási és védekezési munkával a vörösiszap által sújtott településen, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja, ezért újabb költségelőleget várnak a munka folytatásához.
Az október 4-ei katasztrófa során a településre zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el.
A Magyar Kármentő Alapból október végén a kormány a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utalt át előlegként a védekezési költségek finanszírozására. Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott.
A települések vezetői már a pénz átutalásakor jelezték, ez az összeg csak a munka egy részét fedezi, mert jelentős kiadással jár majd a külterületek, valamint az önkormányzati tulajdonú utak, épületek kármentesítése, újjáépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!