Belföld

2010.10.21. 10:18

Herczog az egységes katasztrófa-kezelésre hívja fel a figyelmet

FMH - Fontos, hogy az Európai Unióban egységes keretek között kezeljék a magyarországi iszapömléshez hasonló katasztrófahelyzeteket - írta Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő a European Voice című brüsszeli hetilap csütörtökön megjelent legfrissebb számában.

MTI

Cikkében a magyar képviselő egy sor területet említett, ahol lehetségesnek vagy szükségesnek látja a jelenlegi szabályozás javítását. Ezek közé tartozik az ipari hulladék kezelésére vonatkozó szabályozás, sőt a nem veszélyes hulladékok kezelése is, mert egy ilyen méretű iszapömlés a mérgező anyagok jelenléte miatti pótlólagos veszélytől függetlenül is falvakat sodorhatott volna el - írta Herczog.
Fontosnak tartja a képviselő, hogy a veszélyes anyagok kezelésére a jelenleginél szigorúbb előírások vonatkozzanak, illetve készüljön részletes elemzés az ipari termelés adalékanyagaival kapcsolatos kockázatokról. Herczog Edit szerint oda kell figyelni a környezetvédelmi biztosítások felügyeletére is, mert a tagállamokban hiányos az erre vonatkozó uniós előírások alkalmazása, és betartásuk kikényszerítése sem biztosított. 
Herczog Edit rámutatott, hogy még mindig nem világos, ipari katasztrófa esetén igénybe vehető-e az uniós szolidaritási alap. Úgy vélte, létre kellene hozni egy olyan uniós központot is, amelyben a tagországok kicserélhetnék a tapasztalatokat és az ismereteket a szóban forgó témákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!