Belföld

2010.09.28. 16:59

Még várnak testszkennerekkel Ferihegyen

FMH - Ferihegyen egyelőre nem tervezik testszkennerek rendszerbe állítását, mivel erről az Európai Unió közös döntést hoz, és a Budapest Airport (BA) Zrt. csak ezt követően határoz majd a szkennerek alkalmazásáról - mondta Hardy Mihály, a BA szóvivője kedden az MTI-nek.

MTI

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a Budapest Airport szóvivőjét, hogy a USA Today című amerikai napilap beszámolója szerint a washingtoni kormány sürgeti, az ENSZ tagállamai alkalmazzanak a repülőtereken testszkennereket és más új biztonsági eszközöket a terrorizmus elleni küzdelemben.
Hardy Mihály elmondta, hogy "ezek hihetetlenül drága berendezések és sok adatkezelési, valamint személyiségjogi problémát is felvetnek". Jelenleg az Európai Unióban is komoly vita folyik erről - tette hozzá. 
A Budapest Airport megítélése szerint Ferihegyen a jelenlegi biztonsági berendezések elegendőek, és megfelelnek a mostani előírásoknak - mondta Hardy Mihály, rámutatva, hogy a közelmúltban több mint egymilliárd forintért vásárolt eszközök nagyon jól működnek és lényegesen gyorsabbá teszik az ellenőrzést.
Az amerikai USA Today című napilap keddi számában adott hírt a washingtoni kormány terveiről. A testszkennerek rendszerbe állítására hivatalosan Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter szólítja majd fel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az ENSZ szakosított intézménye montreali tanácskozásának részvevőit. Az Egyesült Államok az ellenőrzések szigorításával kívánja megakadályozni, hogy potenciális támadók plasztik, vagy porított robbanószert csempészhessenek fel a nemzetközi repülőjáratok fedélzetére.
Az ICAO, a polgári repülés szabályait meghatározó nemzetközi szervezet 190 tagállama a tervek szerint szerdán fogad el egy megállapodást, amely előirányozza a repülőtéri átvizsgáló berendezések korszerűsítését és a terrorfenyegetéssel kapcsolatos információcserét. Az új szabályok értelmében az utasokat - szkennerek vagy motozás segítésével - át kell majd vizsgálni nem fémből készült fegyverek után kutatva. 
December óta az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Hollandia repülőterein kezdték meg a testszkennerek rendszeresítését. Más országok a költségek és a személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos aggályok miatt egyelőre nem követték a példát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!