Belföld

2010.09.01. 06:37

Kisebb földrengések voltak Érd, Diósd térségében

Két kisebb földrengés volt szerda hajnalban és reggel Pest megyében Érd, Diósd térségében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Geodéziai és Geofizika Kutatóintézete.

MTI

Hajnali negyed kettőkor és reggel nem sokkal negyed hét után történt a földrengés, amelyeknek magnitúdója a Richter skálán 1,8-2,0 körüli volt - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, a rengést többen érezték. Károkról nem érkezett bejelentés.
A közlemény szerint Magyarország területén évente 100-120 kisebb - 2,5 erősségűnél alacsonyabb - földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát.
 A rengések gyakorisága alapján, az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki - olvasható.
Legutóbb a Vas megyei Körmend közelében volt 3,0 magnitúdójú földrengés augusztus 27-én. Miskolc környékén pedig több érezhető földmozgás is volt az elmúlt hónap második felében.
Továbbá Zalalövőnél és a Baranya megyei Sellyénél is volt földrengés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!