Belföld

2010.09.29. 10:02

A Club Aliga és az Álomsziget ügyében is vizsgálódik Budai Gyula

A Club Aliga eladása és a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget nevű projekt ügyében is vizsgálódik Budai Gyula miniszterelnöki megbízott.

MTI

A politikus ezt kérdésre közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, mindkét beruházással kapcsolatban elkezdték a vizsgálati anyag begyűjtését. A Club Aligával kapcsolatban körülbelül három héttel ezelőtt kaptak bejelentést egy ottani lakostól. Az Álomsziget ügyében - amelyet szintén a Gyurcsány-kormány nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemeltté - ugyancsak megkeresés érkezett hozzá, és ennek alapján kértek be iratokat - közölte.
"Várjuk a beérkező iratokat, ezeket elemezzük, és ennek alapján fogunk az ügyben további lépéseket tenni" - fűzte hozzá "az állami földek jogellenes elherdálásának" vizsgálatára kinevezett megbízott.
Budai Gyula tájékoztatása szerint egyébként jelen pillanatban 125 ügyben vizsgálódnak.
Az évek óta húzódó, 400 milliárd forint értékű és kiemelt beruházásnak minősülő Álomsziget-projekttel a Hajógyári-sziget területének több mint egyötödét beépítenék, a kaszinóváros mellett szállodákat és konferenciaközpontot is létesítenének.
 A Club Aliga eladásának ügyében - a Magyar Televízió Híradójának szeptember 23-i információi szerint - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át a nyomozást, és ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanújával nyomoz. A híradó úgy tudja, a klub privatizációját a vagyonkezelő volt értékesítési igazgatója, Császy Zsolt készítette elő, akit a sukorói telekcsere miatt már előzetes letartóztatásba helyeztek. (Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt értékesítési igazgatóját augusztus 31-én vették őrizetbe Tátrai Miklós, volt MNV-vezérigazgatóval együtt. Őket a Sukoró-ügy kapcsán a többi között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és bűnsegédlettel gyanúsítják. A bíróság szeptember 2-án rendelte el mindkettejük előzetes letartóztatását.)
A Club Aliga eladásával kapcsolatban augusztus elején tett feljelentést a rendőrségen Hegedűsné Kovács Enikő jobbikos képviselő.
Az értékesítésről szóló szerződést 2007 márciusában írta alá a vagyonkezelő Kincstári Vagyonigazgatóság és a PRO-MOT Hungária Kft., amely bruttó 4,452 milliárd forintot fizetett az üdülőkomplexum három részének tulajdonjogáért. A területen 55 épület található, amelyek összes alapterülete meghaladja a 30 ezer négyzetmétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!