Belföld

2010.07.15. 12:33

Orbán és a Jobbik a Magyar Gárdáról: nincs közös nevező

FMH - Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön részt vett a Jobbik frakcióülésén, ahol elsősorban a Magyar Gárdáról beszéltek. Orbán sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: véleménykülönbség van köztük a szervezet helyzetét illetően.

MTI

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ahogyan a nemzeti együttműködés rendszerében "nem hagyjuk büntetlenül a tyúklopást sem, azt sem tűrhetjük el, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni, vagy hogy országgyűlési képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságot és annak határozatait".
"A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból" - idézte a Jobbik-frakció ülésén elmondott szavait a kormányfő.
Tájékoztatása szerint a jobbikos képviselők elmondták, hogy ők másképpen látják az elmúlt néhány hónap politikai történéseit, és másképpen látják a saját maguk, valamint a Magyar Gárda helyzetét is. A véleménykülönbség a beszélgetés végén is fennmaradt - tette hozzá Orbán Viktor.
A kormányfő kérdésre kijelentette: a beszélgetés nagy részét a gárdaügy vitte el. "Nem egyszerűen a gárda mint félkatonai szervezet kérdéséről van szó - ez önmagában is egy súlyos gond -, hanem arról gondolkodásmódról, ami mögötte meghúzódik" - hívta fel a figyelmet.
Aláhúzta, hogy ami a rend helyett a rendetlenség irányába mutat, azt nem tudja elfogadni, majd hozzátette, hogy a Magyar Gárda maga is nem a rend, hanem a rend nélküliség oldalára sodorja Magyarországot. Kijelentette: sosem fogja elfogadni, hogy olyan szervezetek létezzenek az országban, amelyek az állam rendfenntartó monopóliumát kikezdik, megbontják. "Addig nem is fogok nyugodni", amíg nem születik olyan törvény, amely egyértelműen kizárja annak a "bújócskának" a lehetőségét, mint amit ma tapasztalni lehet - hangsúlyozta, hozzáfűzve, amíg ilyen jogszabály nem születik, amíg ilyen bírósági gyakorlat nem alakul ki, addig helyzetről helyzetre próbálják a rendet, a kiszámíthatóságot, a biztonságot fenntartani.
Mint mondta, nagyon sok kérdést érintettek a találkozón, amely - mint fogalmazott - nem egy udvariassági látogatás volt, ahogyan az LMP-nél sem. "Szerettem volna világossá tenni mind a két helyen (...), hogy mi, akik politikai küldetést és felelősséget vállaltunk, azoknak érdemes magukban tudatosítani, hogy a politikában új szabályok léptek életbe április 25-én" - közölte, hozzátéve, hogy erről az elvi alapról szövegezik a törvényeket is. Ez az elvi alap pedig az - ismételte meg -, hogy Magyarországon idén áprilisban kétharmados forradalom történt.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja azt a 800 ezer választót is, aki a Jobbikra szavazott, és a tiszteletet meg fogja adni "még a Jobbik parlamenti képviselőinek is", hiszen tiszteletreméltó magyar állampolgárokat képviselnek a parlamentben.
A tisztelet azonban nem azonos azzal, hogy egyetértenek bizonyos kérdésekben - emelte ki, majd közölte, világossá tette a Jobbik képviselőcsoportjának ülésén, hogy egy alapvető kérdésben nem értenek egyet. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi kormánytöbbség azt az utat követi, amelyet 2,7 millió ember választott, amikor a rend felbomlására válaszképpen nem a törvényen kívüli megoldási formákat választotta, hanem azt mondta, "a kormány menjen, a demokrácia pedig maradjon".
A nemzeti együttműködés rendszere a demokrácia és a törvényes rend rendszere lesz Magyarországon - szögezte le Orbán Viktor, aki azt ígérte, meg fogja védeni minden szélsőségtől, "jöjjön az bármilyen irányból".
A miniszterelnök ugyanakkor beszámolt arról is, hogy több olyan kérdés létezik, amely az ország szempontjából fontos, és amelynek megítélésében - a megoldás irányait tekintve - felfedezhetők hasonlóságok. Példaként a demográfiai kérdés megfelelő súlyú kezelését említette, amellyel kapcsolatban - mint mondta - a Jobbik kinyilvánította, hogy a maga részéről támogatja a kormányt azokban a lépéseiben, amelyek a gyermekvállalási kedvnek, a fiatalok családalapításának ösztönzésére, támogatására vonatkoznak. Mindkét párt számára fontos a kis- és középvállalkozások támogatása is - tette hozzá.
Orbán Viktor azt mondta, úgy érzi, sikerült meggyőznie a Jobbik-frakciót arról, hogy ahhoz, hogy Magyarország a gazdasági autonómiáját visszanyerhesse, mozgástere növekedjék, szükséges beilleszkedni a nemzetközi gazdasági rendbe.
Közölte, a találkozón előkerült a képviselők átvilágításának kérdése is, amellyel kapcsolatban leszögezte, a képviselőknek joguk van, hogy megismerhessék legalább egy összefoglaló formájában a velük szemben támasztott hatósági kifogásokat. "Nem szeretném, ha bármilyen képviselő, hiába foglal helyet egy felfogásom szerint szélsőséges politikai szervezet frakciójában, (...) képviselői jogaiban sérelmet szenvedne" - mondta.
Novák Előd parlamenti bekiabálásának ügye nem került szóba a találkozón.
Arra a kérdésre, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke miért fogad el meghívást egy szélsőséges párt frakciójától, Orbán Viktor azt válaszolta: a nemzeti együttműködés rendszerének felépítését célzó gyakorlatba nem illik bele az, hogy ha egy törvényesen parlamentbe került párt meghívja, akkor ő nem áll velük szóba. "Aki meghív, oda elmegyek" - közölte.

Vona: a gárda kérdése konfliktustéma marad

A Jobbik parlamenti képviselői csütörtökön kulturált hangvételű beszélgetést folytattak Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyen azonban a "gárdaügyben nem sikerült zöld ágra vergődnie" a feleknek - mondta a Jobbik elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.
Vona Gábor hangsúlyozta: a kormányfő meghívásával azt szerették volna elérni, hogy a politika képes legyen megoldást, kompromisszumot találni ebben a "több ezer ember életét meghatározó" kérdésben.
A Jobbik célja, hogy "dekriminalizálják" a gárda ügyét, így a gárdisták végre nyugodtan élhessenek politikai szabadságjogaikkal, azonban ennek garantálására Orbán Viktor semmilyen fogadókészséget sem mutatott - fejtette ki a politikus.
Orbán Viktor a Jobbik frakciójának felkeresésével elfogadta a 855 ezer ember szavazata által parlamentbe került pártot, így a jövőben mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a Jobbik "kihagyhatatlan" szereplője a magyar közéletnek - összegzett a pártelnök.
Vona Gábor ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a gárda kérdése ettől függetlenül továbbra is "komoly konfliktustéma" lesz a Jobbik és a kormány között.
A képviselő emellett arról is beszélt, hogy a hatalom a kormányváltás ellenére továbbra is "jogi úton próbálja elfojtani" a Magyar Gárda által felvetett társadalmi problémákat, amely így meglátása szerint biztosan "visszahullik" majd a kabinetre. 
Vona Gábor kiemelte továbbá, hogy a kormánynak - a Jobbikkal ellentétben - egyelőre nincs kialakult álláspontja a politikusi álláshalmozás, vagyis például az egyidejű országgyűlési és önkormányzati tisztségviselés betiltásáról.
Kiemelte: a Jobbik a megbeszélés során elfogadhatatlan választ kapott a kormányfőtől Magyarország Izraelhez fűződő viszonyáról. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország Izrael-politikája megegyezik az Európai Unióéval, míg a Jobbik szerint hazánk ebben a kérdésben nincs azonos helyzetben a többi tagállammal - fűzte hozzá.
Vona Gábor szerint a fentiekkel ellentétben egyetértés mutatkozott közöttük abban, hogy Magyarország legsúlyosabb problémája a népességfogyás, amelynek visszafordítása minden pártpolitikai érdeket felülír.
A megbeszélésen a Jobbik egy a "cigány-magyar együttélés feltárására" szolgáló eseti bizottság felállítását is szorgalmazta a kormányfőnél. A Jobbik vezetőjének tájékoztatása szerint Orbán Viktor az Országgyűlésre bízta a testület felállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!