Belföld

2010.07.19. 02:29

Miért húztak kerítést az agárdi strand és a büfések közé?

Velencei-tó - A Velencei-tó a magyarok számára az az „egynapos” vízparti pihenőhely, ahová strandolni, büfézni, koncertet látogatni érdemes, sőt, még egy éjszakai diszkót is bevállalnak, de aztán mindenki megy haza. A külföldiek eltűntek, a magyarok viszont itt maradtak. A büfés nehéz időkről, a turista pedig vízminőségről, hiányzó szolgáltatásokról mesél.

S. Töttő Rita

 

Nagyon úgy tűnik, szinte mindenki csak egy napra érkezik, kocsiba vagy vonatra ül, és este utazik is haza. Sok fiatal tölti itt nyári szünetét, de vannak, akik szabadságuk idején nem is mennek máshová: sőt, a strandra is mindent hoznak, amire valószínűleg szükségük lehet a nap folyamán. A németek és a lengyelek eltűntek, a magyarok viszont itt spórolnak és szerzik meg szükséges nyári barnaságukat.

Éjszakai summer party a teraszon, neves lemezlovasok a klubokban, Irigy Hónaljmirigy koncert a strandon - csak néhány olyan esemény, amely a most hétvégi éjszakai életet tarkította a Velencei-tó partján. Naplemente előtt ugyanis mozdulni sincs igazán kedve az embernek, maximum ha fel kell állni a pokrócról és elslattyogni a langyos vízbe, vagy épp a jeges teáért, amely időnként akár életet is menthet, annyira jól tud esni.

- Szinte minden héten lejövünk a Velencei-tó valamelyik részére, amikor van szabadidőnk. Nyári szünetünket töltjük így, és tulajdonképpen semmit nem csinálunk. Fekszünk a napon, néha veszünk egy üdítőt és kész. Reggel, a 11-es vonattal jövünk és a 18 óraival megyünk haza. Hozunk mindent, ami kellhet: enni- és innivalót is, mert szerintem az ár-érték arány nem az igazi az itteni vendéglátóhelyeken - foglalja össze lazulásuk lényegét két székesfehérvári fiatal. Nyitrai Boglárka érettségi után pihen a tóparton, s ez alkalommal kísérője, Rácz Viktor viszi haza autóval.

- A fehérvári szórakozóhelyekhez képest szerintem az italok olcsóbbak, viszont az ennivalót drágállom - állapítja meg a fiatalember, aki szerint az sem szerencsés, hogy hétvégenként, csúcsidőben legalább egy órás várakozási idő után juthat csak be az ember a toalettre.

Az árakban azonban nincs semmi megdöbbentő: 350 forint körül van egy üdítő, a gyros 550, a hamburger 350-400 forint, a lángos pedig, feltéttől függően átlag 400 forintba kerül.

Emellett fizetni kell a parkolásért, a szabad strand kivételével pedig még a strandbelépőért is. Az utazási költséget leszámítva így tehát egy mérsékelt fogyasztás egy fő részére pár ezer forintból kijön.

Tombol a nyár, amit vagy légkondis helyiségben vagy a víz mellett lehet csak elviselni - például a Velencei-tó partján. A vasárnap azért egy kis szeles enyhülést hozott, de a nyár csak erőt gyűjt.
A fehérvári fiatalok, Bogi és Viktor azonban nem csak itt nyaralnak, kétszer is mennek külföldre. Vannak azonban olyanok is, akiknek az itt töltött idő egyenlő a feltöltődés lehetőségével. A Budapestről érkezett Németh Viktória és Móricz Boglárka a szokásos okból választotta a velencei tavat:

- Közelebb van, mint a Balaton, könnyebb hamar leruccanni - így Viktória, aki csendben ugyan, de megjegyzi: a zuhanyzó azért hiányzik egy kicsit...

Érdekes, hogy a tó vize megosztja a látogatókat: akik jártak már idén a Balatonon, jobbnak ítélték meg a Velencei-tó minőségét, mint azok, akik csak Agárdig, Velencéig mentek pancsolni.

- Szerintem nincs semmi gond a vízzel, ráadásul nagyon meleg is - vélekedik a budapesti Boglárka, akinek ellentmond az a székesfehérvári hölgy, aki tíz év után először járt a Velencei-tónál:

- Én nem szívesen megyek bele, inkább csak napozok - mondja.

Visszakanyarodva Székesfehérvár felé egy büfésor dolgozóinál érdeklődünk, hogy érzik magukat idén nyáron. Ám ez alkalommal, a hétágra sütő napsugarak ellenére sötét hangulatról számolnak be. Az agárdi Napsugár Strand melletti büfésor vállalkozói - akikhez egyébként autóval csak akkor lehet bekanyarodni, ha parkolójegyet vált az ember - egy kerítéssel egyik napról a másikra el lettek különítve a strandolóktól. Aláírásgyűjtő ívet, polgármesternek szóló beadványt mutatnak, és keserűen megjegyzik: nem örülnek...

 


Van olyan büfés, akinek forgalma - noha ajtó engedi az átjárást a strand és a büfésor között - állítólag legalább 80 százalékkal visszaesett, mert túl távol esik tőle a bejárat. Később megkerestük az ügyben a jegyzőt, majd pedig a Gárdony Város Üzemeltetési Kft-t, merthogy a döntés az utóbbi hatásköre. Illegális strandbelépőkről, fűre kanyarodó teherautókról, be nem tartott tárgyalási paktumról beszélnek, amelynek eredménye ez a kerítés. Hétvégén hosszú sorok kígyóztak a kerítés bejáratánál, karszalagos megoldással engedve be a fogyasztani vágyókat.

- Ha a kereskedők tárgyalni akarnak, van rá lehetőség, hiszen egymásra vagyunk utalva - mondta Varga Tamás üzemeltető. Az ügy tehát, amelybe botlottunk, talán még nincs lezárva.

Számos rendezvény csalogatja most is a vendégeket a tópartra, de még több fejlesztés is szóba került itt, ami az idegenforgalmat és az itt töltött vendégéjszakák számát növelte volna vagy növelné, ha megvalósulna: Velencén sétálóutcát terveznek, viszont Sukorón kaszinóváros már szinte biztos, hogy nem épül. A Partfesztivál bedőlt, viszont rengetegen látogatják a különböző esti tóparti koncerteket, táborokat.


Mit ne vigyünk ki?

● Tipikus bűncselekmények a tóparton: a strandon hagyott értékeket a tolvajok jó szemmel megtalálják és elviszik. Ha slusszkulcsot találnak, akkor az autót is. Ekkor a biztosító sem fizet.
● Ahol nincs értékmegőrző, ott nem szabad jelentős értékeket a partra vinni.
● A nyaralókat a vendégek sokszor nyitva hagyják, csak a hálós ajtót csukják be, amelyet a betörők kivágnak – ezek a tipikus besurranásos történetek első mozzanatai. 

Szerintem

A Velencei-tó a főváros felől nézve is ideális pihenőhelyszín, az M7-esen húsz perc alatt el lehet érni a tavat. Fehérvárról ehhez negyed óra is elegendő, így ha valaki csak egy délutánra akar strandolni, érdemesebb a rövidebb tortúrát választani. Nem beszélve arról, hogy az árak itt sokkal barátságosabbak, mint a „nagy magyar tenger” partján. Persze, olyan széles diszkóválaszték nincs a kistestvér partján, mint amilyent a Siófokon sorjázó szórakozó egységek jelentenek, ám a kiskocsmák, kisdiszkók és a Popstrand nosztalgikus emlékeket ébreszt. Már a fiatalabbakban is. Valljuk be, jó néha visszarévedni a múltba.
Házi Péter 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!