Belföld

2010.07.19. 11:43

Büntetés a jobbikos Pőszének kijelentése miatt

FMH - A Jobbik képviselőcsoportja hétfői ülésén Pősze Lajost visszahívta a frakcióvezető-helyettesi posztról, mert szerintük elfogadhatatlan, amit a politikus a Magyar Nemzet című napilapnak nyilatkozott a Magyar Gárdával kapcsolatban.

MTI

A Magyar Nemzet hétvégi számában Pősze Lajos úgy nyilatkozott: nem szerencsés az, hogy a párt nevével összefüggésben a legtöbben a gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak, és ezt az álláspontot rajta kívül több frakciótag is támogatja.
Vona Gábor viszont cáfolta, hogy nézeteltérés lenne a Jobbik és a gárda között. Szavai szerint, amíg ő a Jobbik elnöke, addig a két szervezet között kialakult "testvéri, bajtársi, baráti viszony fenn is fog maradni". Úgy fogalmazott, hogy a nyilatkozat időzítése is szerencsétlen, de azt valójában a tartalma teszi elfogadhatatlanná.
Leszögezte, sem a pártban, sem a frakcióban nem fogja tűrni az ilyen vélemények megjelenését.
A pártelnök az MTI kérdésére azt felelte, hogy a frakcióvezető-helyettesi posztról való visszahívást figyelmeztetésnek szánták és egyelőre nem gondolkodnak további szankciókban.
A képviselőnek a pártból sem kell kilépnie.
Kérdésre válaszolva azt mondta, felelősséggel tartoznak a gárdáért és aki ezt nem tartja tiszteletben, az további szankciókra számíthat. Arra a felvetésre, nem érzi-e ellentmondásosnak, hogy Pősze Lajos a frakció tagja maradhatott, azt mondta bízik benne, hogy a képviselő is elgondolkozik majd a büntetéséről és a jövőben nem kell foglalkozniuk ezzel a kérdéssel.
Arra, hogy Pősze Lajos elnézést kért-e azt felelte, hogy a képviselő elismerte, hogy hibázott és ő ezt bocsánatkérésnek veszi.
Kitért arra is, hogy a frakció segélyalapot hozott létre azok számára, akik ellen az elmúlt években eljárások indultak, mert politikai jogaikat, például az egyesülési jogukat gyakorolták. Az alapba a frakció minden tagja 50 ezer forintot fizet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!