Belföld

2010.06.17. 10:12

Orbán rendkívüli ülésszakot indítványozott

FMH - Még 25 olyan előterjesztés van, amelyek miatt Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pál házelnöknél az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását indítványozza a június 16-tól július 19-ig terjedő időszakban.

MTI

A kormányfő a rendkívüli ülésszak megtartását elsősorban a kormány múlt kedden bejelentett gazdasági akciótervének végrehajtása érdekében rövidesen benyújtásra kerülő, valamint a már tárgyalható előterjesztések mielőbbi elfogadása miatt tartja szükségesnek - derül ki Orbán Viktor Schmitt Pálhoz írt, a parlament honlapján olvasható leveléből. 
A viták és a szavazások szeptemberre történő halasztása esetén - indokol a miniszterelnök - a javasolt jogi szabályozások későbbi időpontban léphetnének csak hatályba, ami problémát okozhat a jogalkalmazásban, egyben fontos kormányzati célkitűzések késedelmes megvalósítását jelentené; "utóbbiak közül kiemelt jelentőséggel bír például az államháztartási törvény tervezett módosítása".
A miniszterelnöki levél melléklete 25 előterjesztést sorol a rendkívüli ülésszakon elfogadandók közé. 
Ezek közé tartozik a polgári törvénykönyvről szóló jogszabály hatályba nem lépéséről rendelkező előterjesztés, a családok támogatásáról szóló, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvénynek a tankötelezettség teljesítésével összefüggő módosításáról szóló fideszes indítvány, a helyi önkormányzatokról szóló törvény és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről, az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály módosításáról szóló indítvány.
A felsorolás folytatódik az alpolgármesteri tisztség alkotmányban való rögzítéséről szóló javaslattal, valamint a kormánytisztviselők jogállásáról, a választási eljárásról szóló törvény módosításáról, a közoktatási törvény módosításáról, a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról és a közoktatásról szóló törvény módosításáról szóló indítvánnyal, továbbá az alkotmány-előkészítő eseti bizottság létrehozására vonatkozó határozati javaslattal.
A rendkívüli ülésszakon fogadja el a Ház a miniszterelnök levele szerint a helyi iparűzési adó beszedését ismét önkormányzati hatáskörbe utaló fideszes indítványt, a kulturális örökség védelméről, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól, a közbeszerzésekről, az egyszerűsített foglalkoztatásról, az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe való felvétel egyes szabályainak módosításáról, a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény, valamint az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló jogszabály módosításáról szóló javaslatokat.
A médiacsomaghoz kapcsolódó alkotmánymódosítás, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállítását és a Közszolgálati Közalapítvány felállítását kezdeményező előterjesztések, illetve a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslat szintén a felsorolás részét képezi.
A miniszterelnöki levélnek az elfogadandó 25 előterjesztést tartalmazó mellékletében szerepel továbbá a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítására vonatkozó fideszes indítvány, a választási eljárásról szóló törvényt módosító, valamint az általános forgalmi adóról szóló jogszabályt módosító fideszes indítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!