Belföld

2010.05.14. 16:02

Életfogytiglani fegyház az ózdi kettős gyilkosnak

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság az ózdi kettős gyilkosság elsőrendű vádlottját, T. Ádámot nem jogerősen pénteken. Az ítélet ellen a vádlott és ügyvédje is fellebbez.

MTI

A holttest, illetve a fegyver eltüntetésében segítőket, azaz T. Ádám barátnőjét és annak lánybarátját - a másod- és harmadrendű vádlottat - a bíróság felmentette.
A Czibrik Attila vezette bírói tanács bizonyítottnak találta, hogy 2008. szeptember 24-én a 25 éves elsőrendű vádlott végzett egy helyi vállalkozóval - aki pénzt hitelezett neki -, valamint annak tízesztendős kislányával.
 A bírói testület felidézte a történteket és a bűncselekmény előzményeit is, illetve részletesen ismertette az elsőrendű vádlott gyilkosság utáni cselekedeteit is.
Czibrik Attila indoklásában kitért arra, hogy az elsőrendű vádlott - aki életfogytiglani fegyházbüntetéséből az elsőfokú, nem jogerős döntés szerint feltételesen sem bocsátható szabadlábra - személyisége alapján korábbi sérelmeit sokáig magában hordozza, általában mindenért másokat hibáztat, bűntudata nincs, antiszociális egyéniség, mindez azonban beszámíthatóságát a bűntett elkövetésekor nem befolyásolta. Tettét a hideg számítás jellemezte. Korábban pénzhamisítás miatt volt már büntetve - fűzte hozzá.
Az emberölések elkövetéskor T. Ádám indulatos lehetett, de kóros indulat nincs benne. Magatartását a bíró manipulatívként jellemezte, és azt mondta: valódi megbánást egy pillanatig sem tanúsított, a két lány - a másod- és harmadrendű vádlott - életében azonban komoly törést okoztak a történtek. Az életfogytiglanra ítélt vádlott cselekménye miatt - az áldozat meggyilkolásával - tíz-tizenöt helyben élő család vesztette el megélhetését, a bűntett országos felháborodást váltott ki - közölte a bíró.
A bíró kitért arra is, hogy az elsőrendű vádlott mindig az adott helyzetnek megfelelően változtatgatta vallomásait. A két lány vallomásai egybehangzóak voltak. A lőfegyver emberélet kioltására alkalmas eszköz volt, a vádlott "alattomban" hátulról, igen közelről adott le lövéséket, tehát esélyt sem adott áldozatainak az esetleges menekülésre. A vállalkozó és 10 éves kislánya azonnal meghalt.
A büntetőper május 10-én kezdődött Miskolcon, a megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlottat az ügyészség előre kitervelten, több emberen, aljas indokból és célból, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta.
Az ügyész pénteken, az elsőrendű vádlott tekintetében tudomásul vette az ítéletet, a másod- és a harmadrendű vádlott vonatkozásában azonban három nap türelmi időt kért. T. Ádám és védője is fellebbezett téves minősítés miatt, és a büntetés enyhítése érdekében. A másod- és harmadrendű vádlottak tudomásul vették az elsőfokú ítéletet.  
Az elsőrendű vádlott 2008. szeptember 24-én munkahelyének telephelyére csalta a vállalkozót, majd megölte, mivel hárommillió forinttal tartozott a férfinak. Azzal azonban nem számolt, hogy a hitelező magával viszi 10 esztendős kislányát, aki a kocsiban várakozott. Amikor a vádlott meglátta a gyermeket, őt is a műhelybe csalta, majd hátulról fejbe lőtte.
A kislányt egy környékbeli völgyben rejtette el, a vállalkozó holttestét a másod- és harmadrendű vádlott segítségével egy vízgyűjtő medencébe dobta, amiről azt hitte, savat tárolnak benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!