Belföld

2010.05.07. 09:24

Alakuló ülés: 19 állandó bizottsága lehet az új Országgyűlésnek

Az új parlamentben várhatóan 19 állandó bizottság működik majd, a jelenlegiek mellett újként jön létre a fogyasztóvédelmi testület. Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok az egymás között felosztható parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki posztok arányáról. A külügyi bizottság elnöklésének ügye nyitott maradt, az MSZP szerint ezt a testületet továbbra is az ellenzéknek kell vezetnie. Megállapodás született a frakciók parlamenti patkóban elfoglalt helyéről.

MTI

19 állandó bizottsága lehet az új Országgyűlésnek

Az új Országgyűlés a tervek szerint 19 bizottsággal, eggyel többel működik majd, mint a jelenlegi: az új testület a fogyasztóvédelmi bizottság lesz. Új nevet kap a környezetvédelmi bizottság, ez lesz a fenntartható fejlődés testülete. Az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság a lakhatás ügyét is feladatként kapja.
A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését előkészítő, sorrendben a harmadik, mindegy két órás pénteki egyeztetésen a Fidesz a jelenleg létező 18 testület mellé indítványozta a fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását, de ettől az ellenzék kérésére elállt, majd - utóbbi indítványára - "átkeresztelték" a környezetvédelmi bizottságot a fenntartható fejlődés bizottságává, valamint megegyezés született egy, a fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt kezdeményezte, hogy a jövőben 19 állandó bizottsága legyen az Országgyűlésnek, hatnál - az ifjúsági,  szociális, családügyi és lakhatási; a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; a foglalkoztatási és munkaügyi; a fenntartható fejlődés; a nemzetbiztonsági; a fogyasztóvédelmi bizottságokban - adjon elnököt az ellenzék, a kormánypártoknak 23, az ellenzék pedig 14 alelnöki helye legyen. Utóbbi számát később 16-ra emelte fel.
Az ellenzéki pártok alapvetően elfogadhatónak nevezték a struktúrát, de nyitott kérdés maradt a külügyi és határon túli magyarok bizottságának ügye: az MSZP szerint azt elvi okok, a kormányzat ellenőrzése miatt továbbra is az ellenzéknek kell vezetnie ezt a testületet, a Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná.
 Az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a kormány oldal által új indítványként előterjesztett 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról.
Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik azt jelezte, a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.
 Lázár János leszögezte: az alakuló ülésen dönteni kívánnak a Ház vezetéséről és a bizottsági struktúrától, reméli az ellenzéki pártok meg tudnak egyezni, ezt nem kívánják befolyásolni; mint mondta, a kereteket ajánlották fel.
A megbeszélésen az ellenzéki pártok megegyeztek a patkóban egymás mellett elfoglalt helyükről: a Fidesz-KDNP ül az elnöki pulpitus jobb oldalán kezdődő szektorokban, a frakciószövetséget az LMP követi a sorban, majd a Jobbik, és az MSZP. A Jobbik bejelentette, hogy a "legbaloldaliabb" szektort átengedi a szocialistáknak.
Molnár Oszkár, az egyetlen független képviselő az LMP mögött ül majd.
Lázár János bejelentette: a Fidesz azt kezdeményezi, hogy ha az alakuló ülés május 14-én, pénteken lesz, akkor az Országgyűlés legközelebb május 17-én, hétfőn üljön össze; azon a héten valószínűleg végig ülésezik a Ház.
A tervek szerint jövő kedden folytatódnak az egyeztetések.
Szerdai egyeztetésükön már elfogadták a frakciók képviselői, hogy házelnök mellett mindössze három alelnöke legyen az Országgyűlésnek, két kormánypárti és egy ellenzéki; megállapodtak abban is, hogy tíz jegyzővel működik ezentúl a Ház, amelyből ötöt a kormánypárt ad, két-két jegyzője lesz az MSZP-nek és a Jobbiknak, egy pedig az LMP-nek.

MSZP: ellenzéki elnök kell a külügyi bizottság élére

Az MSZP továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a parlament külügyi bizottságának elnöke ellenzéki politikus legyen - jelentette ki Mesterházy Attila az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetés után újságíróknak Budapesten. A szocialista frakcióvezető azt mondta: ebben a kérdésben tartalmi vita van az MSZP és a Fidesz között.
Mesterházy Attila szerint azért fontos, hogy a külügyi, illetve a költségvetési bizottságot ellenzéki politikus vezesse, mert ezeken keresztül lehet kontrollálni a kormányzati munkát.
Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a hétfői frakcióülésen alakítják ki álláspontjukat a bizottsági posztokról, így arról is, elfogadják-e a Lehet Más a Politika (LMP) javaslatát, miszerint minden ellenzéki párt két elnöki tisztséget kapjon.
Hozzátette: az LMP-t senki nem kérte arra, hogy lemondjon a parlamenti alelnök jelölésének lehetőségéről. Mint mondta, ezt önként tették, és nem jelezték, hogy ezért cserében bármilyen bizottsági elnöki posztot kérnének.
Mesterházy Attila hangsúlyozta: javasolta az ülésen, hogy nyissák újra a vitát a parlamenti alelnökökről és a jegyzőkről, de az LMP nem akart élni ezzel a lehetőséggel.
A frakcióvezető az MSZP legfontosabb törekvései közé sorolta az önálló fogyasztóvédelmi bizottság létrejöttét, valamint azt, hogy továbbra is működjön az EU soros elnökségét ellenőrző eseti testület.
Lendvai Ildikó pártelnök az MTI-nek ezt annyival egészítette ki, hogy kezdeményezésükre a lakhatással kapcsolatos kérdések megjelennek majd a szociális bizottság nevében és feladataiban is.
Arra a felvetésre, hogy mi lesz, ha az ellenzéki pártok nem tudnak egymás közt megegyezni május 14-ig, hiszen akkor a Fidesz egy gombnyomással megoldhatja a helyzetet, Mesterházy Attila azt válaszolta: előfordulhat, hogy nem jutnak megegyezésre. A Fidesznek megvan a joga, hogy elrendezze a kérdést annak minden felelősségével együtt - fogalmazott.

Az LMP ragaszkodik a két bizottsági elnöki helyhez

A Lehet Más a Politika (LMP) ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenzéknek felajánlott hatból két bizottsági elnöki helyet kapjon - mondta a párt szóvivője az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki megbeszélést követően újságíróknak Budapesten. Jávor Benedek közölte, hogy pártjuk a fenntartható fejlődés és az újonnan létrehozandó, állandó fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.
A Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a megbeszélésen. Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát. Vona Gábor, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője még a megbeszélésen bejelentette, hogy pártja számára mindkét verzió elfogadható lenne, hiszen a nekik juttatott elnöki helyek száma mindkettőben ugyanakkora lenne.
Jávor Benedek úgy érvelt, hogy az eddigi tárgyalásokon az LMP "önmérsékletet" tanúsított, mert nem kértek országgyűlési alelnöki helyet és csak egy jegyzői posztot kaptak. Véleménye szerint ezekért a lépésekért cserébe két bizottsági elnöki pozícióhoz kellene jutniuk.
A tárgyalást úgy értékelte, a legfontosabb kérdésekben sikerült megegyezni és a jövendő Országgyűlés bizottsági struktúrája alkalmas lesz arra, hogy valamennyi, az LMP által kiemeltként kezelt terület önállóan jelenhessen meg.
Arra a kérdésre, miért nem akartak a Jobbik-frakció mellett ülni a parlamenti ülésteremben, azt felelte, a politikai programok és az irányultságok alapján logikusabb lett volna, ha a Fidesz-KDNP és az MSZP között foglalnak helyett, mert ideológiai értelemben több választja el őket a Jobbiktól, mint ami összeköti. Ennek ellenére nem akarták ebben a kérdésben megakadályozni a megegyezést, ezért elfogadták, hogy a Jobbik mellett fognak ülni.

A Jobbik elégedett a két bizottsági elnöki hellyel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!