Belföld

2010.04.11. 10:03

Gyásznap lesz a lengyel elnök temetésének napja

FMH - Bajnai Gordon miniszterelnök személyesen nyilvánította ki részvétét a budapesti Lengyel Nagykövetségen a repülőbalesetben elhunyt lengyel államfő, Lech Kaczynski halála miatt. Bejelentette: a temetés napja gyásznap lesz.

MTI

A miniszterelnök - miután beírt a gyászkönyvbe - mécsest gyújtott és virágot helyezett el a nagykövetség épületének kerítésénél Balázs Péter külügyminiszterrel közösen.

Bajnai Gordon újságíróknak azt mondta: ami történt, az nemcsak Lengyelországnak, hanem az egész világnak veszteség. Mivel pedig Magyarországot és Lengyelországot évszázados barátság fűzi össze, mi még mélyebben érezzük ezt a veszteséget - tette hozzá.
Emlékeztetett arra, korábban azt kérte valamennyi magyartól, hogy vasárnap déltől álljon meg két percre, és emlékezzen néma főhajtással az áldozatokra.
Lech Kaczynski temetésének időpontja még nem ismert.
Oroszországban szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép. Az orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélők, 96-an haltak meg a balesetben. 
Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben Katynnál kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti Katynba tartottak, a kivégzett lengyelek kegyeleti helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!