Belföld

2010.04.06. 19:22

Alpolgármestert gyanúsítanak vesztegetéssel

FMH - Vesztegetési ügyben hallgatták ki kedden Bajor Zoltán terézvárosi alpolgármestert, aki igazságtalannak tartja a vádaskodást, amely szerint pénzt kért egy cégtől, hogy számukra értékesítsenek egy ingatlant.

MTI

Ártatlanságát hangsúlyozza közleményében Bajor Zoltán terézvárosi polgármester, akit kedden egy vesztegetési ügy gyanúsítottjaként hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A szabad demokrata politikus közölte: nem mond le, beidézését pedig azért is felfoghatatlannak és megdöbbentőnek tartja, mert a gyanúsításban megjelölt időpontban sem alpolgármesteri, sem egyéb vezetői tisztsége nem volt a VI. kerületben. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a "gyanúsításközlésben az alpolgármester hivatali idejével összefüggésben elírás történt", de ez az ügy jogi megítélését nem érinti. 
"Hiba volt azt gondolni, hogy kétévnyi igazságtalan vádaskodás és a tisztázó bírósági döntéssel véget érő rágalomhadjárat után emelt fővel, visszanyert becsülettel folytathatom munkámat" - olvasható Bajor Zoltán terézvárosi alpolgármesternek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    
Az alpolgármester arra reagált, hogy a nyomozó ügyészek szerint - közvetítő útján - 18 millió forintot kért egy üzlethelyiséget bérlő cégtől annak fejében, hogy az SZDSZ-frakció támogassa: az ingatlant a társaságnak értékesítsék.
Bajor Zoltán azt írja, a több mint negyedszázados közigazgatási pályafutása "legelkeserítőbb ügyének" végére annak ellenére sem kerülhetett pont, hogy egy hónapja a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentette a korrupciós vádak alól, miután első fokon bűnösnek mondták ki az őt megrágalmazó Berecz Károlyt.
A politikus szerint "felfoghatatlan és megdöbbentő", hogy a korábbi tisztázó döntés után a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként idézte be.
"Az pedig a józan ész alapvető szabályainak is ellentmond, hogy a gyanúsítás szerint 2006 májusában kértem 18 millió forintot Berecz Károlytól az SZDSZ-frakció támogatásáért cserébe, hiszen akkoriban sem alpolgármesteri, sem egyéb vezetői tisztségem nem volt Terézvárosban, továbbá sem az SZDSZ-frakciónak, sem a képviselőtestületnek nem voltam tagja" - írja, hozzátéve: mandátumát hónapokkal később, az őszi önkormányzati választásokon szerezte.
Bajor Zoltán szerint a kihallgatását követően, "miután a Központi Nyomozó Főügyészség illetékesei feltehetően felismerték e ténybeli megalapozatlanságot, egyszerűen stilizálták a kiadott sajtóközleményüket, figyelmet sem szentelve az abból fakadó nyilvánvaló logikai ellentmondásnak". Ezért - folytatja - egyeztet jogi képviselőjével, hogy a gyanúsítotti jegyzőkönyv vonatkozó részeit nyilvánosságra hozhassa.
Erre reagálva Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a keddi gyanúsításközlésben az alpolgármester hivatali idejével összefüggésben elírás történt, amit a főügyészség hivatalból észlelt", de ez az ügy érdemét, jogi megítélését nem érinti.
Fazekas Géza hozzátette, Bajor Zoltán és védője gyanúsítás ellen bejelentett panaszát ennek megfelelően terjesztik fel elbírálásra, az elírásról pedig tájékoztatták az érintetteket.
    
Az alpolgármester a közleményében arra is kitér, hogy noha panasszal élt a gyanúsítása ellen, a nyomozás alól nem kíván kibújni, ugyanis meggyőződése, hogy ártatlanságát az új eljárás is bizonyítani fogja. Mint írja, a képviselőtestület tagjaként a nyílt, pályázati úton történő ingatlanértékesítést támogatta, s erről számtalan írásos jegyzőkönyv és testületi dokumentum tanúskodik.
Bajor Zoltán hozzáteszi: együttműködik a hatóságokkal, és teljes körű vallomást tett az általa ismert körülményekről. "Elemi érdekem ugyanis, hogy mielőbb fény derüljön a valódi felbujtók kilétére, lehetőleg még ebben az önkormányzati ciklusban" - olvasható a közleményében.
Az SZDSZ-es politikus a következő testületi ülésen felkéri a polgármestert, hivatalból indítson fegyelmi vizsgálatot ellene az ügyészségi eljárás miatt. Azonban - írja - a korábban született, őt igazoló elsőfokú ítélet miatt továbbra is emelt fővel végzi munkáját, nem mond le sem az alpolgármesteri, sem egyéb tisztségeiről.
Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Központi Nyomozó Főügyészség.
Keresztes Imre főügyész közölte, hogy az alpolgármester megalapozottan gyanúsítható egyrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével. 
A gyanú szerint Bajor Zoltán közvetítője a képviselő-testület 2008. január 23-i ülése előtt azt közölte a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti, földszint 2. számú ingatlant bérlő cég képviselőjével, hogy 18 millió forintot kér, és ennek az összegnek a tulajdonosi bizottsági ülés megkezdéséig meg kell érkeznie. Ebben az esetben a bizottsági ülésen, illetve az azt követő képviselő-testületi ülésen "az ingatlan bérlő részére történő elidegenítése" mellett szavaznak, ellenkező esetben az ingatlan elárverezése mellett döntenek.
A kft. képviselője időközben a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett, és a rendőrség által biztosított "csapdapénzt" tartalmazó táskával megjelent a közvetítő V. kerületi irodájában,  a pénz átszámolása közben a rendőrség ott érte tetten a közvetítőt.
Március 9-én a terézvárosi önkormányzat sajtóirodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében bűnösnek mondta ki az ingatlan bérlőjét, amiért azt állította, hogy 18 millió forintos kenőpénzt kért az alpolgármester tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!