Belföld

2010.03.19. 15:01

Hagyó: senkitől nem vettem át bűnös pénzt

Hagyó Miklós a BKV-ügyeket vizsgáló fővárosi bizottságnak írt, 23 kérdésre válaszoló levelében leszögezi: sem Balogh Zsolttól, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatójától, sem mástól nem vett át, nem fogadott el "bűnös pénzt".

MTI

 Hagyó Miklóst szerdán hallgatta volna meg a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság, de a volt főpolgármester-helyettes nem vett részt az ülésen. Mint akkor az MTI-vel közölte, péntekig írásban válaszol a számára feltett 23 kérdésre, de a bizottsági eljárásban nem kíván "biodíszletként" szerepelni; szerinte ugyanis a bizottság elnökének egyik tévényilatkozata "megrendítette a bizottság eljárásának tárgyilagosságába vetett hitét".

 Hagyó Miklós a bizottság elnökének, György Istvánnak (Fidesz) pénteken jutatta el írásbeli válaszát a fideszes politikus által számára feltett 23 kérdésre. Az MTI munkatársának Hagyó Miklós a budapesti XII. kerületi lakásnál adta át a dokumentumot.

A huszonharmadik kérdésre, miszerint érez-e politikai, jogi felelősséget a BKV-ügyek kapcsán, azt írta: politikusként van felelőssége, de mindenben törvényesen járt el, ezért nem is lehet jogi felelőssége. "Sem Balogh Zsolttól, sem mástól soha, semmilyen formában, sem hivatalban, sem máshol, sem dobozban, sem táskában nem vettem át és nem fogadtam el 'bűnös' pénzt" - olvasható Hagyó Miklós válaszlevelében.

A Hatvani Szabó Jánossal való kapcsolatát firtató kérdésre úgy válaszol: jó emberi kapcsolatot ápolt vele, de feladatot nem adott neki sem a BKV-nál, sem más fővárosi cégnél. "Én soha senkinek nem adtam felhatalmazást, hogy a nevemben és helyettem eljárjon" - fogalmaz a volt főpolgármester-helyettes.

Emlékeztet arra, hogy Demszky Gábor főpolgármesterrel és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel 2008. februárjában közösen írtak levelet valamennyi fővárosi cég vezetőjének, az igazgatótanács elnökeinek, illetve a felügyelő bizottság elnökeinek. Ebben azt írták: elejét kell venni annak, hogy főpolgármesteri felhatalmazással nem rendelkezők fogalmazzanak meg akár szóbeli, akár írásos utasítást.

A levelében Hagyó Miklós beidézi a saját, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesi feladatait. Kiemeli: feladata a főváros tulajdonában lévő közüzemi vállalatok és gazdasági társaságok gazdálkodásával és a közterület-használattal kapcsolatos feladatok kivételével a Vállalkozási és Vagyonkezelési Ügyosztály, valamint a Vagyon-nyilvántartási Ügyosztály szakmai tevékenységének felügyelete.

Megjegyzi, munkaköri leírása egyértelműen rögzíti, hogy a főpolgármester-helyettesnek (...) sem utasítási, sem döntési jogköre nem volt.

Arra a kérdésre, hogy Demszky Gábortól kapott-e egyedi ügyekben instrukciókat, úgy válaszolt: "egyedi ügyekben nem kaptam instrukciókat, utasításokat".

A főpolgármesterrel való kapcsolatát feszegető kérdésre úgy reagált, hogy több szakmai kérdésben ütköztették a véleményüket. Kiemeli, Demszky Gábor egy neki írt 2008. januári levelében vele kapcsolatban úgy fogalmazott: nem vitatta, és most sem vitatja eddigi szakmai munkáját, éppen ellenkezőleg, azt eredményesnek tartja.

Hagyó Miklós a pénteki levelében azt is írja, hogy a végkielégítések kapcsán is kért tájékoztatást a vezérigazgatótól; a cég igazgatóságának elnökével és tagjaival pedig csak levélben és csak indokolt esetben tartotta a kapcsolatot. Nyomatékosítja, hogy valamennyi, hozzá érkezett, bűncselekményre vagy visszaélésre utaló írásos bejelentést minden esetben kivizsgáltatott.

A volt főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, hogy a BKV vezetése felé fogalmazott-e meg személyt, vagy külső céget preferáló kérést, nemmel válaszolt. Rögzítette: nem fogalmazott meg kérést, utasítást sem adott.

A dokumentum szerint Balogh Zsolttal több alkalommal is tárgyalt, "mindig akkor, amikor az adott ügy megkívánta".

Egy másik kérdésre válaszolva Hagyó Miklós leszögezi: Horváth Évát a DBR Metró Projektigazgatóság munkatársaként ismerte meg, aki a Főpolgármesteri Hivatallal szerződéses viszonyban állt. Feladata a volt főpolgármester-helyettes média-megjelenéseinek koordinációja volt. Hangsúlyozza, soha nem kérte Horváth Évát arra, hogy kéréseit, utasításait közvetítse a BKV vezetése felé.

Lelovics Ottó kommunikációs szakember kapcsán azt írja, nem adott neki semmilyen feladatot arra, hogy a BKV vezetőségénél, képviseletre felhatalmazott személlyel felvegye a kapcsolatot, vagy megbeszélést folytasson; beszédeihez, interjúihoz kért, kérhetett háttéranyagokat.

A BKV végkielégítési gyakorlatával kapcsolatos kérdésre Hagyó Miklós úgy válaszol: emlékei szerint 2008. januárjában Tóth Falusi György akkori igazgatósági elnöknek is írt levelet, amelyben arról tájékoztatta, hogy a főváros, a cégvezetők javadalmazási rendszerének átstrukturálását és a vezetői prémium- és kritériumrendszer kidolgozását kérték.

A szakszervezeti vezetőkkel való kapcsolatáról úgy nyilatkozik: velük hivatalos tárgyalásokon találkozott, és sztrájkfenyegetettség idején Ikvai-Szabó Imrével együtt a BKV-székházban tárgyalt a szakszervezeti vezetőkkel.

György Istvánnak írt levelében Hagyó Miklós kitér arra is, hogy a fővárosi cégek igazgatóságába és felügyelő bizottságába delegálható személyekről a koalíciós partnerek között voltak egyeztetések, ezeken részt vett Steiner Pál, Ikvai-Szabó Imre és Mesterházy Ernő is.

A volt főpolgármester-helyettes a leveléhez több, a munkaviszonyával kapcsolatos dokumentumot is csatolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!