Belföld

2010.03.12. 16:12

Előzetesben az Eclipse-ügy gyanúsítottjai

FMH - A vámnyomozók szerdán hét embert vettek őrizetbe házkutatások után adócsalás és pénzmosás gyanújával. A bíróság elrendelte a letartóztatást.

MTI

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője pénteken emlékeztetett: a hét embert azután vették őrizetbe, miután a hatóság szerdán több helyszínen tartott házkutatást Budapesten és Pest megyében.
A szóvivő az előzetes letartóztatottak személyéről nem beszélt, és nem kommentálta az MTI-nek azt az értesülését sem, amely szerint a hét ember között van az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője is.
A VPOP az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt közölte, hogy az összehangolt házkutatásokat, illetve az őrizetbe vételt különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt rendelték el. A házkutatás során a pénzügyőrök különféle dokumentumokat, bizonylatokat és adathordozókat foglaltak le. 

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.
A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül hozott rendeletben mondta fel 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását. A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezután nyomozást rendelt el az ügyben.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. ellen az MDF is szót emelt az elmúlt hetekben. A párt - a Figyelő című hetilap tényfeltáró cikksorozatára hivatkozva - arra szólította fel az MSZP-t és a Fideszt, hogy hozzák nyilvánosságra a társaság "immár 20 milliárd forint körülire becsülhető" állami szerződéseit és a beszerzés körülményeit.
Az origo.hu internetes portál pénteken megjelent cikkében arról ír, hogy az Eclipse Zrt. ügye a nemzetbiztonságért felelős hatóságok számára is kényelmetlen kérdéseket vet fel. A lap szerint ugyanis a társaság sorra nyerte a nemzetbiztonsági okokból titkosított és nyílt verseny nélkül meghirdetett milliárdos állami megbízásokat, így emiatt elméletileg a titkosszolgálatoknak alaposan át kellett vizsgálniuk a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!