Belföld

2010.01.27. 05:23

Kényes ügy: éjszakai házkutatás a polgármesteri hivatalban

FMH - A történet akkor kezdődött, amikor Pázmándon a szennyvízcsatornát vezették. A Határ utcában egy idős asszonyhoz és fiához önkormányzati segítség érkezett, kiásták a csatorna árkát. A feljelentő szerint jogtalanul, nem született kérvény, a polgármester egyszemélyben döntött.

Kovalcsik Katalin

Január 24-én, vasárnap éjjel két nyomozó,  a pázmándi jegyző, az egyik képviselő asszony, a feljelentő, egy hatósági tanú és egy önkormányzati dolgozó jelent meg a polgármesteri hivatalnál, hogy egy  - utólag iktatott kérelemről szóló - bizonyítékot átvehessen a rendőrség, ne tűnhessenek el az adatok a hivatali számítógépről.
-A történetnek előzménye van - fogott a fejlemények elbeszélésébe tegnap Pázmándon Wágner Zoltán, aki az eredeti feljelentést tette.  - A Határ utcában áll a házam, az egyik  szomszédommal évek óta vannak konfliktusaim, de ez a történet most nem erről szól.  Amikor a  csatornát  vezették  a faluban, a szomszédomnál  megjelentek a közmunkások, majd később a polgármester is, akinek irányításával kiásták a szennyvízvezeték házhoz bevezető árkát. Azért tettem feljelentést, mert szerintem példátlan, hogy csak annak a családnak jár a segítség, másik kétezer pázmándi a saját költségén ásatta vagy maga ásta ki az árkot. (Hallomásból tudom, és nem csak én, hogy a faluban él olyan idős asszony, aki szintén segítségre szorult volna, de nem kapott támogatást, elutasította az önkormányzat.) Az általam látott esetben jogsértésről volt szó, de nem mentem ezért a hivatalba, mert ennél kisebb ügyek miatt is elküldtek már. Megírtam a feljelentést a gárdonyi kapitányságra, ahonnan elfogultság miatt áttették az ügyet a bicskeire. A múlt héten megérkezett a kapitányság határozata a nyomozás megszüntetéséről. Hivatali hatalommal való visszaélés miatt jelentettem fel a polgármestert, és mivel a cselekmény nem bűncselekmény, megszüntették, ez áll a határozatban. Állításuk szerint azért nem volt bűncselekmény, mert az említett család lánya méltányossági kérelemmel fordult a polgármesterhez, aki eleget tett a kérésnek. Ami érdekes volt az indoklásban, hogy az időpontok nem egyeztek a határozatban. A rendőrség meghallgatta a polgármestert és az érintett asszony lányát, aki állítólag beadta a kérvényt. Úgy éreztem, hogy az egymástól eltérő dátumok miatt a határozat ellen mindenképpen fellebbeznem kell. A polgármester a kérelem beadása napjának a rendőrségen - ez áll a határozatban - 2009. augusztus 10-ét jelölte meg, a hölgy, aki az édesanyja nevében járt el pedig 2009. október 20-át. Valójában szeptember 21-én volt az ásás, igaz erre csak én emlékszem pontosan. A tudomásom szerint a kérelmet aznap írták meg a hivatalban, amikor Bicskére mentek a rendőrségre januárban.
Wágner Zoltánnak még van néhány napja, hogy megírja és postára adja a fellebbezését, de közben úgy gondolta, hogy ügyvédhez fordul segítségért.
- A fellebbezésben szeretném kérni az ügy részletes kivizsgálását - folytatta a feljelentő. - Mielőtt megfogalmaztam volna a levelet, felkerestem pénteken Virányiné Reichenbach Mónika helyi képviselő asszonyt, aki jogász végzettségű. Elmondtam neki a történteket. Együtt mentünk vasárnap a Gárdonyi Rendőrkapitányságra.
- Nekem is be kellett mennem - mondta a képviselő asszony. - A bűnügyi osztályvezető kérésére jelentem meg, tettem vallomást, mivel nekem volt a birtokomban az az információ, amely a rendőrségnek nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy halaszthatatlan nyomozati cselekményként megtarthassák a házkutatást a polgármesteri hivatalban. A rendőrökkel vasárnap éjfélkor találkoztunk az önkormányzat előtt. Még a rendőrségről fel kellett hívnom a jegyzőt, hogy jöjjön Pázmándra Várpalotáról, és nyissa ki a hivatalt. Mondtam a Zoltánnak (a feljelentőnek  a szerk.), nem akarom, hogy az ügyintézőnk, vagy más bajba keveredjen a polgármester esetleges túlkapása miatt, de ő elszánt volt. Attól félt, hogy hétfőn esetleg eltűnhetnek az adatok a számítógépből.

Wágner Zoltán elmondta, hogy az az ügyintéző is jelen volt a házkutatásnál, akinek az utasítást adta a polgármester a levél iktatására, és aki megmutatta a nyomozónak az ügyiratot. Először papír alapon, majd utána azt, hová lett beiktatva az irat visszamenőleg. Egy régi ügyiratra iktatták a kérelmet, ezért elvitték az ügyintéző gépét, a szervert.
Egyelőre itt tart az ügy. Virányiné Reichenbach Mónika először szabadkozott, hisz nem ő a feljelentő, szeretne kimaradni a törénetből, de végül hozzájárult információinak közléséhez. Azt is hozzátette, hogy két héttel ezelőtt felkereste a polgármestert  akivel rokonságban áll , hogy közölje vele, jelölteti magát polgármesternek.
- Így tartottam tisztességesnek - mondta. Azt is elmondta  Kutai Tibornak,  ha nem jelölteti magát, számít a segítségére, a tanácsaira.
A rendőrség érdeklődésünkre tegnap sem a hivatalban történtekről, sem a bizonyítékokról egyelőre nem közölt semmilyen információt. Kutai Tibor polgármesterrel tegnapelőtt és tegnap is telefonon beszéltünk. A polgármester megerősítette a véleményét, hogy az ügyről egyelőre nem nyilatkozik. Ma találkozik jogi szakemberekkel, valamint megvárja, amíg az ügy eddigi menetéről hivatalos dokumentumok lesznek a kezében. A polgármesterrel beszélve sikerült megtudni az ügyben érintett idős asszony lányának az elérhetőségét. Tegnap délután fél ötkor hívtam fel a szerkesztőségből. A hölgy elmondta, egyáltalán nem kíván nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy bolhából csinálnak elefántot, és megvárja az ügy végét, akkor közli a véleményét.
 A feljelentésben érintettek  és mi is  várjuk a fejleményeket, a rendőrségi vizsgálat eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!