Belföld

2010.01.04. 11:26

Kedden térhetnek haza a magyar hegymászók

FMH - Egyelőre úgy néz ki, hogy kedden hozzák haza azt a két magyar hegymászót, akik szombaton szenvedtek balesetet a szlovákiai Magas-Tátrában, és még a poprádi kórházban ápolják őket.

MTI

Szerencsés János, a Magyar Köztársaság kassai főkonzulja arról tájékoztatott: a két hegymászó, Hajdú Péter és Erőss Zsolt állapotát stabilizálták az orvosok, ám Erőss Zsolt sérülései olyanok - agyrázkódást szenvedett, mindkét lába eltörött, az egyik nyílttöréssel -, hogy azokat még hétfőn délután vizsgálni kell, röntgenezésre, esetleg CT-re lesz szükség - mondta a főkonzul, a poprádi kórház főorvosával történt beszélgetésre hivatkozva.
A vizsgálatok miatt valószínű, hogy csak kedden szállítják őket haza, mentőautóval. Harmadik társukat már kiengedték a kórházból - tette hozzá a főkonzul.
Szerencsés János felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire. A hegységben évente 10-15-en halnak meg, többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vagy letérnek a kijelölt ösvényekről. A mentés költsége tetemes, az elmúlt hétvégén balesetet szenvedett magyar profi hegymászók kiszabadításán több mint negyvenen vettek részt.
A három tapasztalt magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. A csoport egyik tagja telefonon értesítette a hegyi mentőket, ám a rossz időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a helyszínt. Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket, ahonnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót.
A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg csak 1-es, 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára, a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!