Belföld

2010.01.13. 12:25

Buszsávban közelekdő autó karambolozott

Buszsávban közlekedő személyautó ütközött össze egy kanyarodni szándékozó teherautóval szerda délelőtt. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor hajthatnak a buszsávra a kocsik, ha azt a rendőrök karjelzéssel jelzik.

MTI

Buszsávban közlekedő személyautó ütközött össze egy kanyarodni szándékozó teherautóval szerda reggel a Hűvösvölgyi úton, a kocsi sofőrje a rendőröknek azt mondta: azt hitte, hogy használhatja a buszsávot - közölte az MTI-vel a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda délután.
A rendőrség figyelmeztetett arra, hogy kizárólag ott lehet a buszsávokra és a villamossínekre hajtani, ahol ezt a rendőrök karjelzésekkel jelzik. 
A BRFK közlése szerint a reggeli balesetben senki nem sérült meg, csak anyagi kár keletkezett. A tájékoztatás szerint a személyautó sofőrje a rendőröknek arra hivatkozott: a reggeli órákban a rádióban hallott arról, hogy amennyiben a kocsiban a sofőrön kívül további két személy tartózkodik, használható a buszsáv.
A rendőrség ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor hajthatnak a buszsávra, ha azt a rendőrök karjelzéssel jelzik.
A Főpolgármesteri Hivatal szerint sem használhatják a buszsávot az autósok a BKV-sztrájk idején, csak akkor hajthatnak rá, ha arra a forgalomirányító rendőr engedélyt ad. Mindemellett továbbra sincs mód ingyenes parkolásra Budapesten.
Horváth Csaba kormánybiztos viszont  kedden azt közölte: használhatják a buszsávot az autósok a sztrájk ideje alatt, amennyiben még két utas is tartózkodik az autóban..
A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) tiltakozott ez ellen. Úgy vélte: ha a buszsávok autókkal lettek volna tele, a rendelkezésre álló buszok csak sokkal lassabban és ritkábban tudtak volna közlekedni, ezért Horváth Csaba javaslata az utasok ellen szól, a sztrájk hatásait mélyíti és a minimális szolgáltatást lehetetleníti el.
A BRFK szerencsére helyre tette a "kártékonyan és jogszerűtlenül intézkedő kormánybiztost" annak kimondásával: a "főváros területén lévő buszsávok és a villamossínek használatára vonatkozó hatályos jogszabályok a sztrájk idején is érvényben vannak, ettől eltérő rendelkezést kizárólag a közlekedést irányító rendőrök adhatnak" - írta a VEKE.
Szerda délelőtt a főváros több pontján - így a Gyáli útnál és a Nagykőrösi útnál, az M5-ös autópálya bevezető szakaszánál, a Hegyalja útnál és a József Attila utcánál is - ráengedték a járművezetőket a buszsávokra.
Arra a kérdésre, hogy a kamerákkal figyelt buszsávokon haladókat megbüntetik-e, Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: naplózzák, hogy mettől meddig és mely sávok használhatók rendőri jelzés mellett. Akik ebben az időszakban használják a buszsávot, azok nem követnek el szabálysértést. Hangsúlyozta azonban, hogy minden más esetben a KRESZ szabályai az irányadók.
A szóvivő hangsúlyozta: azzal, hogy rendőri karjelzés mellett ráengedik a járművezetőket a buszsávokra és a villamossínekre, igyekeznek egyenletesebben elosztani és gyorsítani a forgalmat. Arra kérte a gépkocsivezetőket, hogy a sztrájk ideje alatt fokozottan figyeljék a közlekedést irányító rendőrök jelzéseit, továbbá arra figyelmeztetett: a növekvő forgalom, a kialakuló torlódások fokozottabb óvatosságot, körültekintést és nagyobb türelmet igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!