Belföld

2009.12.18. 10:23

Politikusok a mínuszban - a Tubesért demonstráltak

FMH - Fűtött ház, vagy a hivatal helyett egy katonai sátorban éjszakázott a pécsi polgármester, Páva Zsolt néhány társával. A politikusok a Tubesre tervezett katonai lokátor megépítése ellen tiltakoztak. Forralt borból és pogácsából azért nem volt hiány.

MTI

 

"Megérte. Elértük, amit akartunk. Sokan figyeltek ránk, sok telefonhívást és sms-t kaptunk, folyamatosan jöttek látogatók, hogy támogatásukról biztosítsanak, és ételt, italt is hoztak nekünk" - mondta újságíróknak a fideszes politikus.
Páva Zsolt egy katonai sátorban éjszakázott Nagy Csaba alpolgármester, Hoppál Péter, Csizi Péter, valamint Kővári János közgyűlési képviselők társaságában, hogy így tiltakozzon a hegyre tervezett katonai lokátor építése ellen.
A demonstrálókat az éjszaka meglátogatta Szili Katalin volt házelnök, szocialista országgyűlési képviselő is, ő forralt bort és pogácsát vitt a sátorozóknak. Ételben és italban egyébként nem volt hiány, erről városi vendéglősök, szimpatizánsok gondoskodtak.  
Páva Zsolt megjegyezte: a táborozás nem viselte meg, csak nagyon hideg, mínusz 12 Celsius-fok volt. Bár "szereztek" áramot és a sátrat megpróbálták olajradiátorral felfűteni, de mínusz 5 foknál nem lett magasabb a hőmérséklet. Később elment az áram, így a fagy ellen a vastag ruhák és hálózsákok, s a közelben gyújtott tábortűz jelentett védelmet.
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz vezetésének mi az álláspontja a tubesi lokátorberuházással kapcsolatban, s ő személy szerint kapott-e valamilyen ígéretet arra, hogy a radar esetleg nem épül meg, ha pártja kormányra kerül, a polgármester azt mondta: "ez elsősorban pécsi ügy, a Fidesz vezetéséből erről még senkivel sem beszéltem".
"Természetesen akkor is küzdeni kell tovább, ha a Fidesz kormányra kerül és ez az őrült ötlet megmarad" - jegyezte meg.
Páva Zsolt szerdán jelentette be, hogy a lokátorberuházás elleni tiltakozásul a csütörtökről péntekre virradó éjszakát többedmagával a hegyen tölti, az önkormányzat pedig sorompóval záratja le a Tubesre vezető utat, így akadályozva az építkezés megkezdését.
A Civilek a Mecsekért Mozgalom pénteken reggel és délután is "városvédő kirándulást" szervez a hegyre, erre szocialista politikusok, köztük Szili Katalin és Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő is jelezte részvételét.
Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.
A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A Honvédelmi Minisztérium a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!